Șeful statului Vatican despre „globalizarea sferică” și „globalizarea poliedrică”

Șeful statului Vatican despre globalizarea sferică și globalizarea poliedrică
Publicat: 08/01/2019, 19:29
Actualizat: 08/01/2020, 20:16

În Sala Regia a Palatului Apostolic, cu prilejul tradiționalei întâlniri de început de an, în calitate de șef de Stat, Papa s-a adresat ambasadorilor acreditați la Vatican. E vizibil acum ceea ce vaticaniștii prefiguraseră: europocentrismul Bisericii Romano-Catolice s-a pierdut după întronizarea lui Francisc. Epicentrul atenției și al speranței nu mai e exclusiv „Occidentul ostenit” (sintagma îi aparține lui Benedict al XVI-lea), iar „culturii întâlnirilor” i s-au adăugat noi dimensiuni, în cadrul așa-numitei „diplomații multilaterale”.

De pe tronul Sfântului Petru, Suveranul Pontif încearcă să împace misiunea sacerdotală cu cea seculară: „Sfântul Scaun nu vrea să se amestece în viața statelor, ci vrea să fie un ascultător atent și sensibil la problematicile care interesează omenirea, cu dorința sinceră și umilă de a fi în slujba binelui fiecărei ființe umane”. A zugrăvit arena internațională ca paradigmă a dominării celor slabi de către cei puternici, a deplâns slăbiciunea organizațiilor internaționale. A invocat lipsa de soluții a multilateralismului, ca și racilele globalismului. A vorbit despre „noile forme de colonizare ideologică, deseori lipsite de respect față de identitatea, demnitatea și sensibilitatea popoarelor”, despre tensiunile generate de o globalizare „prea rapidă și dezordonată”.

Papa Francisc a subliniat că „trebuie acordată atenție dimensiunii globale fără a pierde din vedere ce este local. În fața ideii unei „globalizări sferice”, care nivelează diferențele și în care particularitățile par a dispărea, e ușor să reapară naționalismele, în timp ce globalizarea poate fi și o oportunitate, în momentul în care ea este „poliedrică”, adică favorizează o tensiune pozitivă între identitatea fiecărui popor, fiecărei țări și globalizarea însăși”.

Sfântul Părinte a lansat un avertisment, făcând trimitere la perioada interbelică, „în timpul căreia tendințele populiste și naționaliste au prevalat asupra acțiunii Societății Națiunilor. Reapariția acestor tendințe astăzi slăbește progresiv sistemul multilateral, având drept rezultat o lipsă generală de încredere, o criză de credibilitate a politicii internaționale și o marginalizare progresivă a membrilor mai vulnerabili din familia națiunilor”.

S-a referit la politicieni („politicianul bun nu trebuie să ocupe spații, ci să demareze procese”), chemați să asculte glasul popoarelor lor urmărind binele acestora, iar în organismele internaționale să evite soluțiile „emoționale și pripite”, să-i apere pe cei slabi.

Viziunea spirituală a Papei asupra noii ordini mondiale a acordat spațiu larg Orientului Mijlociu, refugiaților și migranților, încercării „de a crea dușmănie între musulmani și creștini”, dar și zonei Africii și Americii Latine.

De câteva ori pe parcursul alocuțiunii sale, a citat din istoricul discurs din 1965 al Papei Paul al VI-lea la tribuna ONU, care nu și-a pierdut actualitatea:

„Trebuie să ne obișnuim să gândim în manieră nouă conviețuirea umanității, în manieră nouă căile istoriei și destinele lumii.(…) Adică este ora în care să regândim originea noastră comună, istoria noastră, destinul nostru comun. Niciodată ca astăzi, într-o epocă de atâta progres uman, n-a fost necesar apelul la conștiința morală a omului. Pericolul nu vine nici de la progres, nici de la știință.(…) Pericolul adevărat se află în om, stăpân al instrumentelor tot mai puternice, apte la ruinare și la cele mai înalte cuceriri!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York