LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 190: Experții nucleari ai ONU au ajuns la centrala nucleară Zaporojie ocupată de trupele ruse

LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 190: Experții nucleari ai ONU au ajuns la centrala nucleară Zaporojie ocupată de trupele ruse
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi / Sursa foto Profimedia
Publicat: 01/09/2022, 14:00
Actualizat: 01/09/2022, 22:52

Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să facă verificări, joi, la centrala nucleară Zaporojia, aflată sub controlul trupelor ruse. Misiunea are ca scop prevenirea unui accident nuclear / Între timp, un consilier prezidențial ucrainean a declarat că contraofensiva Ucrainei de a revendica regiunea de sud a Hersonului nu a stagnat și nici nu a eșuat / Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat participanţilor la Festivalul de Film de la Veneţia, spunându-le că Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli: să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război, iar această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:40 –  Maria Zaharova acuză România de transportarea ajutoarelor militare către Ucraina. Ministerul de Externe de la Moscova cere României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, susținând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin. Declarațiile vin din partea purtătoarei de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

UPDATE ora 15:00 – Compania nucleară de stat din Ucraina Energoatom a confirmat că misiunea AIEA a sosit la centrala nucleară Zaporojie

Euromaidan Press a postat un videoclip în care se poate vedea echipa ONU ajungând la fabrică.


UPDATE ora 14:30- Macron pledează pentru continuarea dialogului cu Rusia, în scopul evitării extinderii războiului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, joi, pentru continuarea dialogului cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, argumentând că este necesar dialogul pentru evitarea extinderii războiului din Ucraina.

„Trebuie să asumăm faptul de a continua să vorbim cu toată lumea, mai ales cu cei cu care nu suntem de acord. Cine vrea ca Turcia să fie singura putere din lume care continuă să discute cu Rusia?”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde, la Conferinţa Diplomaţilor, citat de Mediafax.

„Nu trebuie să cedăm la nicio formă de falsă moralitate care ne-ar plasa în imposibilitatea de a face un anumit lucru. Meseria de diplomat constă în a vorbi cu toată lumea, mai ales cu cei cu care nu suntem de acord. Trebuie menţinut dialogul cu Rusia, în coerenţă cu aliaţii noştri”, a subliniat preşedintele Franţei.

Liderul de la Paris a argumentat că sunt necesare coaliţii internaţionale. „chiar imperfecte, chiar incomplete”, pentru evitarea „extinderii geografice a conflictului din Ucraina”.

„Trebuie să ne pregătim pentru un război îndelungat, iar, din această perspectivă, trebuie să evităm escaladarea şi să pregătim pacea”, a insistat Macron.

UPDATE ora 14:00 – Kremlin: Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea lui Gorbaciov

Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, din cauza constrângerilor de program, a transmis, joi, Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus a adus un ultim omagiu, joi dimineață, când a vizitat Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani.

Agențiile de presă ruse au raportat, miercuri, că înmormântarea lui Gorbaciov va avea loc sâmbătă în Sala Coloanelor din Moscova, același loc în care trupul lui Iosif Stalin a fost expus după moartea acestuia în 1953.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov | Foto – Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Misiunea internațională la centrala nucleară a întârziat trei ore la un punct de control

Misiunea internațională la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a întârziat cel puțin trei ore la un punct de control. Se pare că de vină sunt bombardamentele din zonă, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că delegația sa a fost întârziată trei ore pe partea ucraineană a liniei frontului.

Reprezentanții companiei energetice de stat din Ucraina, Energoatom, au declarat că întregul convoi așteaptă la un punct de control ucrainean la aproximativ 20 de kilometri de linia de front.

Echipa trebuia să se deplaseze pe teritoriul ocupat de Rusia, dar se pare că vizita a fost întreruptă de bombardamentele din apropierea centralei.

UPDATE ora 12:00 – O nouă moarte suspectă între oligarhii ruși: Președintele Lukoil, găsit fără suflare, după ce a căzut de la fereastra unui spital

Ravil Maganov, președintele consiliului de administrație al companiei petroliere ruse Lukoil, a murit joi după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situația.

Unele publicații rusești au anunțat, de asemenea, moartea lui Maganov, în vârstă de 67 de ani, citând surse anonime.

Lukoil nu a făcut niciun comentariu legat de decesul lui Maganov. (Citește mai multe detalii aici….)

Ravil Maganov / Sursa foto: Profimedia
Ravil Maganov /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Un medic voluntar din Marea Britanie a fost ucis în Ucraina

Un medic voluntar din Marea Britanie a murit în Ucraina, afirmă familia sa. Craig Mackintosh, din Thetford din Norfolk, a murit „la datorie” pe 24 august, a spus sora sa Lorna Mackintosh.

Ea a strâns peste 5.000 de lire sterline pe o pagină GoFundMe pentru a aduce trupul fratelui ei înapoi în Marea Britanie. Biroul de externe al Marii Britanii a spus că sprijină familia.

Lorna Mackintosh a spus: „Fratele nostru s-a oferit cu curaj să meargă în Ucraina ca medic pentru a ajuta la salvarea vieților în această țară sfâșiată de război. Acest om altruist este în prezent blocat într-o morgă din Ucraina și nu există niciun ajutor pentru a-l duce acasă.”

Ea a spus că ar costa aproximativ 4.000 de lire sterline ca trupul lui să fie adus înapoi în Marea Britanie.

„Și-a dat viața pentru a-i salva pe alții și trebuie să se întoarcă acasă pentru a avea funeraliile pe care le merită”, a adăugat ea, citată de The Guardian.

Sursa foto: The Mirror
Sursa foto: The Mirror

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski, intervenție despre război la Festivalul de Film de la Veneția: „O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat participanţilor la Festivalul de Film de la Veneţia, spunându-le că Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli: să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război, uar această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată.

„Apreciez oportunitatea de a mă adresa astăzi şi de a spune povestea noastră. Să povestesc despre Ucraina, oamenii ei şi războiul pe care Rusia îl poartă împotriva noastră de 189 de zile. O poveste care este dincolo de limitele umanităţii şi ale bunului simţ. O dramă bazată pe evenimente reale. Transpusă în realitate de sălbatici adevăraţi, ucigaşi, torţionari, terorişti. O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile. 189 de zile de război, care continuă în Ucraina şi de care s-au fi săturat Europa şi lumea. Asta cere Rusia. Asta vrea Rusia. Un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greşeli dramatice. Să se obişnuiască cu războiul. Să tolereze războiul. Să uite de război. Această intenţie nu ar trebui să reuşească niciodată”, a declarat Zelenski.

UPDATE ora 07:00 – Contraofensiva Ucrainei de revendicare a Hersonului nu a stagnat sau nu a eșuat, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski

„Faptul că nu am luat încă Kherson nu înseamnă că operațiunea din sud a stagnat sau a eșuat”, a spus Oleksi Arestovici într-un mesaj video postat pe Telegram joi dimineață.

„Totul se desfășoară într-o manieră planificată. Distrugem logistica inamicului, sistemele de apărare aeriană, depozitele de combustibil și muniții.”

Arestovici i-a avertizat pe ucraineni să aibă răbdare, adăugând că „nu vor exista victorii rapide”.

UPDATE ora 06:00 – Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică urmează să facă verificări, joi, la centrala nucleară Zaporojia

Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică urmează să facă verificări, joi, la centrala nucleară Zaporojia, aflată sub controlul trupelor ruse.

Incertitudinea planează asupra vizitei planificate a inspectorilor la centrala nucleară.

„Dacă suntem capabili să stabilim o prezență permanentă sau o prezență continuă, atunci misiunea se va prelungi”, a spus șeful AIEA, Rafael Grossi.

Miercuri, autoritățile de ocupație rusă au declarat că echipa va avea acces doar o zi.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase