LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 128. Trupele ruse s-au retras din Insula Șerpilor, dar își continuă ofensiva la Lysychansk

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 128. Trupele ruse s-au retras din Insula Șerpilor, dar își continuă ofensiva la Lysychansk
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/07/2022, 08:00
Actualizat: 01/07/2022, 08:56

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 128, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente legate de conflictul din țara vecină.

Rusia a anunțat joi că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei. Informația a fost confirmată chiar de Ministerul Apărării de la Moscova, dar și de oficialii ucraineni și de presa de la Kiev.

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din proprie inițiativă din Insula Şerpilor și prezintă retragerea ca un „gest de bunăvoință, pentru a demonstra că nu interferăm cu crearea unui coridor umanitar”.

Deși forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, ar putea fi „prea devreme” pentru ca Ucraina să-și stabilească un avanpost acolo, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Armatei Ucrainene, Natalia Humenyuk.

Între timp, trupele ruse avansează în orașul Lysychansk, din estul țării, și „au preluat controlul total asupra rafinăriei” din acest oraș, a anunțat Vitali Kiselev, adjunctul ministrului de Interne din autoproclamata Republică Populară Luhansk, citat de CNN.

Între timp, Ucraina susține că Rusia încă desfășoară operațiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol Lysychansk. „(Forțele ruse) au avut un succes parțial și controlează părțile de nord-vest și sud-est ale rafinăriei”, potrivit Forțelor Armate ucrainene.

Serghi Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat joi seară că Lysychansk se confruntă cu o „situație extrem de dificilă”.

„Atacurile vin din mai multe direcții. Pentru că armata rusă s-a apropiat de Lysychansk din mai multe direcții. Ca întotdeauna, ei raportează că au controlul asupra a jumătate din oraș. Nu este adevărat. Dar atacurile sunt foarte puternice. Ei chiar atacă în mod deliberat centrele noastre umanitare. Sunt răniți. Acum sfătuim oamenii să fie constant în adăposturi. Evacuarea nu este posibilă. Acest lucru este extrem de periculos”, a spus Hayday.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul