Război în Ucraina, ziua 718: Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu zeci de drone asupra Kievului şi sudului Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 718: Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu zeci de drone asupra Kievului şi sudului Ucrainei
Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei / Sursa foto: Facebook
Publicat: 11/02/2024, 11:13
Actualizat: 11/02/2024, 17:25
17:24

Ucraina afirmă că forţele ruseşti folosesc reţeaua Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate

Forţele ruseşti folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a declarat duminică Ucraina făcând publică o presupusă interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi, care ar fi o dovadă a utilizării sale „sistemice”, relatează Reuters.

De doi ani, de când a început invazia rusă, sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă, în condiţiile în care Kievul se confrunta cu o armată mai mare şi mai bine echipată.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram un clip audio în care, potrivit acesteia, apar soldaţi din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei care discută despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa scară de utilizare sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andrii Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune „începe să capete un caracter sistemic”, conform News.ro.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a declarat săptămâna trecută într-o postare pe X că „nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa” şi că serviciul său Starlink nu funcţionează în Rusia.
12:16

Zelenski îl numeşte pe fostul ministru adjunct al apărării Oleksandr Pavliuk ca nou comandant al forţelor terestre

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim adjunct al ministrului apărării, în funcţia de nou comandant al forţelor terestre ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat duminică.

Pavliuk, un general-locotenent care a ocupat funcţia de ministru timp de un an, îl înlocuieşte pe generalul-colonel Oleksandr Sirski, după ce acesta a fost numit săptămâna aceasta comandant al forţelor armate ale Ucrainei, conform Agerpres.

Sâmbătă, Zelenski a anunţat alte cinci numiri în funcţii militare de rang înalt, completând astfel o echipă reînnoită pentru a consolida apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, care durează de aproape doi ani.

11:07

Producţia de drone militare a Rusiei este în creştere, potrivit ministrului Apărării

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în imagini publicate sâmbătă de ministerul său, că producţia de drone militare a ţării a crescut în ultimul an, deşi mai rămân de rezolvat anumite probleme tehnice, transmite Reuters.

Rusia a folosit pe scară largă dronele în timpul campaniei militare de aproape doi ani din Ucraina, dar a trebuit adesea să se bazeze pe drone Shahed, ieftine, fabricate iranian.

”Capacităţile de producţie care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Shoigu în timpul unui tur al instalaţiilor de producţie de drone din regiunea râului Volga, din Udmurtia, notează News.ro.

Şoigu a spus la o întâlnire a oficialilor că trebuie rezolvate problemele legate de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în drone şi războiul electronic.

În ultimele luni, Moscova a semnalat că complexul său industrial militar şi-a intensificat producţia, în vreme ce Rusia încearcă să iasă din lunile de blocaj militar din Ucraina.

Comandanţii ucraineni au spus că dronele vor fi vitale pentru a câştiga avantajul în conflict, în timp ce analiştii militari spun că utilizarea intensă a armelor de către ambele părţi îngreunează avansarea trupelor în teren.

Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu zeci de drone asupra Kievului şi sudului Ucrainei

Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu drone asupra Kievului şi sudului Ucrainei, în urma cărora cel puţin un civil a fost rănit, iar o conductă de gaz şi clădiri rezidenţiale din portul fluvial şi maritim Mîkolaiv au fost avariate, a anunţat duminică armata ucraineană, relatează Reuters.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 40 din cele 45 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii.

„Alerta aeriană din capitală a durat aproape două ore”, a detaliat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. El a adăugat că, deasupra Kievului, toate dronele au fost doborâte în timp ce se apropiau. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime şi nici distrugeri în capitală sau în apropierea acesteia. Alerta în capitala ucraineană a fost ridicată cu puţin timp înainte de ora 4 dimineaţa.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat pe Telegram că sistemele sale de apărare aeriană au fost angajate timp de peste cinci ore şi au distrus 26 de drone Shahed lansate de Rusia deasupra mai multor regiuni din sud, în principal deasupra regiunii Mîkolaiv, de la Marea Neagră.

Cel puţin un civil a fost rănit în atacul din sudul Ucrainei, a precizat armata.

„Prioritatea inamicului a fost din nou fâşia de coastă, cu infrastructurile şi instalaţiile agroindustriale”, a precizat armata.

Căderea de resturi de la o dronă doborâtă şi unda de explozie au avariat clădiri rezidenţiale şi o conductă de gaz în Mîkolaiv, a precizat comandamentul militar.

De asemenea, patru drone au fost doborâte deasupra portului Odesa de la Marea Neagră, a precizat armata.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice independent informaţiile. Atât Rusia, cât şi Ucraina şi-au intensificat atacurile aeriene departe de linia frontului în ultimele luni, vizând reciproc infrastructura critică energetică, militară şi de transport.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?