VIDEO | Povestea refugiatului afgan care se află la comanda trupele ucrainene. A fugit din țara sa din cauza invaziei sovietice, iar acum luptă contra Rusiei: „Nu am vrut să mă predau și să văd un steag rus deasupra capului”

Publicat: 12/07/2022, 12:13
Actualizat: 12/07/2022, 13:13

Jalal Noory era doar un copil când a scăpat de războaiele civile afgane, provocate de invazia sovietică în țara sa, Afganistan, în 1979. A ajuns în Ucraina și țara a devenit a doua sa casă unde și-a construit o nouă viață.

Aproape 25 de ani mai târziu s-a trezit asistând la invazia rusă a Ucrainei și a avut doar două opțiuni: „să apere sau să moară’”.

Jalal Noory se află acum în tranșeele din jurul Kievului.

„Acesta este steagul Ucrainei, steagul casei mele. Acesta este steagul țării mele, Afganistan. Am peste 40 de ani. Locuiesc în Ucraina din 1998.Am fost 100% sigur că rușii vor ajunge în Kiev. Nu am vrut să mă predau și să văd un steag rus deasupra capului meu”.

Jalal s-a alăturat armatei ucrainene după ce Rusia a atacat țara în februarie. El conduce o unitate de 12 soldați care apără Kievul. Înainte de război lucra într-o companie de securitate.

Andrei Klisciuc, comandant: „În primă fază, eram: «Doamne! Ce caută aici?». Însă am apucat să-l cunosc. Uneori știe mai multe despre ce să facă decât ucrainenii în anumite situații”.

Jalal era copil când URSS a invadat Afganistanul în 1979. Ocupația a dus la un război civil și un exod de milioane de afgani.

„Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat”

„Dacă rușii n-ar fi invadat Afganistan, am fi avut o viață mai bună. N-aș fi fost un refugiat în Ucraina. Aș fi fost în Afganistan”.

Ca refugiat, Jalal a învățat arte marțiale și a câștigat medalii pentru Ucraina.

„Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat. Este vorba de ocuparea unei țări mai mici care are o armată și o economie mai slabă”.

Viața lui Jalal era pașnică, însă războiul a schimbat totul, notează BBC, citat de Digi24.

„Am decis să apăr pământul pe care stau. În Afganistan era minor și copil fiind a trebuit să-i urmez pe părinții mei. Însă de data asta am știut că voi apăra Ucraina deoarece este casa mea”.

Urmărește cele mai noi informații din a 139-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase