The Times: Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstrație de forță și pregătește un test nuclear în Marea Neagră

The Times: Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstrație de forță și pregătește un test nuclear în Marea Neagră
„Arma Apocalipsei” / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 04/10/2022, 11:47

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să facă o demonstrație de forță și va lansa un test nuclear, la granițele Ucrainei, în Marea Neagră. Kremlinul a avertizat că se pregătește pentru o escaladare semnificativă a conflictului militar, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă.

Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin – că ar putea recurge la astfel de tactici – au crescut luni, odată cu informațiile conform cărora un tren operat de divizia nucleară secretă ar fi fost trimis în Ucraina.

Konrad Muzyka, un analist în domeniul Apărării din Polonia, a declarat că trenul, depistat în centrul Rusiei, este „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora”, scrie The Times.


O altă sursă citată de The Times a spus, însă, că o demonstrație a faptului că Vladimir Putin este gata să folosească arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră.

Conform sursei citate, „nu este imposibil” ca Putin să tragă cu o armă nucleară tactică în Ucraina. Totuși, există riscul „să lovească accidental un oraș rusesc situat aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod”.

Se pare că NATO a trimis un raport de informații membrilor și aliaților săi, alertându-i despre planurile Rusiei de a testa drona Poseidon, numită „arma apocalipsei”.

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii The Times, submarinul rusesc K-329 „Belgorod”, în care se află arma nucleară Poseidon, se îndreaptă spre Arctica. Potrivit ziarului La Repubblica, acesta este pe cale să fie testat în zona Mării Kara.

Fostul șef al CIA avertizează că NATO va distruge trupele Rusiei și va elimina flota lui Putin din Marea Neagră dacă Moscova folosește arme nucleare

Fostul director al CIA David Petraeus avertizează că NATO va distruge trupele Rusiei din Ucraina și va elimina flota din Marea Neagră dacă Vladimir Putin folosește arme nucleare, iar radiațiile ar putea ajunge în țările Alianței.

David Petraeus a apărut duminică la emisiunea „This Week” de la ABC, unde a spus că amenințările nucleare ale lui Putin trebuie luate în serios și că liderul de la Kremlin este „disperat”, deoarece „realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este ireversibilă”.

Putin a semnat la începutul acestei săptămâni un decret de anexare ilegală a unor părți din Ucraina. Câteva zile mai târziu, însă, Rusia a fost nevoită să-și retragă trupele din Lîman, un punct strategic – situat într-una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat.

În timp ce a semnat decretul, Putin a condamnat și Occidentul „satanic” și a promis că va folosi toată puterea Kremlinului pentru a proteja noul teritoriu al Rusiei. Remarca a fost văzută pe scară largă ca o amenințare nucleară, scrie Daily Mail.

Petraeus a spus că, deși Ucraina nu este o țară NATO, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi normal.

El a adăugat că probabilitatea ca radiațiile de la o armă nucleară să se extindă la o țară NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

„Este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns. Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – un efort colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care le putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Crimeea și, de asemenea, în fiecare navă din Marea Neagră”, a spus fostul șef al CIA.

Urmărește cele mai noi informații din a 223-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase