LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 223: Parlamentul Rusiei finalizează procedura de anexare a regiunilor ucrainene / Trupele lui Zelenski au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 223: Parlamentul Rusiei finalizează procedura de anexare a regiunilor ucrainene / Trupele lui Zelenski au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson
Războiul din Ucraina a ajuns duminică la ziua cu numărul 403  și continuă să distrugă vieți nevinovate
Publicat: 04/10/2022, 14:00
Actualizat: 05/10/2022, 08:19

Ziua 223 de război în Ucraina. Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei. Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22.00 – Estonia predă Ucrainei drone cumpărate de un cetățean rus pentru armata lui Putin. Bărbatul a fost arestat și dronele confiscate

Estonia a predat armatei ucrainene drone pe care un rus cu dublă cetățenie le cumpărase pentru armata rusă, anunță Centrul Militar Ucrainean, care citează Ambasada Estoniei la Kiev.

Bărbatul a vrut să predea dronele achiziționate trupelor ruse pentru războiul din Ucraina.

„Îți amintești de camionagiul „inteligent” care a venit în Estonia într-un tricou „Sunt rus” pentru a cumpăra drone pentru armata rusă?

( Citește continuarea aici)

UPDATE ora 16:55 – Zelenski a semnat un decret ce conține cheia negocierilor cu Rusia. Care este condiția esențială pusă de acesta

Volodimir Zelenski a emis marți un decret prezidenţial prin care a formalizat declaraţiile făcute vineri, după ce Vladimir Putin a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Decretul emis de preşedintele Ucrainei stabileşte că negocierile cu Rusia sunt „imposibile” atâta timp cât Vladimir Putin este la conducere.

El nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem dispuşi să dialogăm cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, a afirmat Zelenski, potrivit Reuters.

(Continuarea aici)

UPDATE ora 16:08 – Reacția Kremlinului la „planul de pace” propus de Elon Musk. „Inițiativa lui Musk nu i-a lăsat pe mulți să doarmă”

Dimitri Peskov a fost destul de sceptic cu privire la propunerea lui Elon Musk de a face pace între Rusia și Ucraina. Acesta a remarcat în conferința sa zilnică de presă că „inițiativa” lui Musk „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina, țările baltice, Polonia și Europa în ansamblu, subliniind că „în primul rând, a ținut roboții treji”.

(Citește mai multe detalii aici…)

UPDATE ora 15:00 – Amenzi de până la 30.000 de lei pentru românii care vând sau cumpără bunuri rusești

Românii care vând sau cumpără bunuri rusești, chiar dacă acestea sunt aduse dintr-un alt stat decât Rusia, iar bunurile sunt supuse sancțiunilor UE, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei.

UPDATE ora 14:00 – Parlamentul Rusiei finalizează procedura de anexare a regiunilor ucrainene

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a aprobat, marţi, anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, finalizând procedura de ratificare parlamentară.

Membrii Consiliului Federaţiei au aprobat în unanimitate anexarea celor patru regiuni din sud-estul Ucrainei, conform agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Anterior, anexarea regiunilor ucrainene au fost aprobată luni de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova.

Kremlinul a semnalat că va organiza noi referendumuri în regiunile Herson şi Zaporojie pentru a stabili dacă vor fi anexate în întregime sau doar zonele aflate în prezent sub controlul trupelor ruse.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze „imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va riposta prin toate mijloacele posibile.

Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 au condamnat ferm acţiunile Rusiei şi au anunţat că nu vor recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene.

UPDATE ora 13:00 – Serghei Lavrov: „Majoritatea zdrobitoare” a țărilor lumii susțin Rusia, dar se tem să spună acest lucru

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că „majoritatea zdrobitoare” a statelor lumii sunt de acord cu decizia Rusiei de a recunoaște referendumurile din cele patru teritorii ucrainene ocupate și anexate de Moscova, dar se tem să spună acest lucru. Citește mai mult…

Lavrov: Operațiunea rusă din Ucraina nu se mai limitează acum doar la Donbas
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Coreea de Nord susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene

Coreea de Nord susține anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, susținând că, astfel, se respectă dorința locuitorilor din respectivele teritorii. Anunțul a fost făcut de către Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian.

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre votanți au decis, în cadrul referendumurilor, alipirea la Rusia. Citește mai mult…

UPDATE ora 11:00 – The Times: Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstrație de forță și pregătește un test nuclear în Marea Neagră

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să facă o demonstrație de forță și va lansa un test nuclear, la granițele Ucrainei, în Marea Neagră. Kremlinul a avertizat că se pregătește pentru o escaladare semnificativă a conflictului militar, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă.

Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin – că ar putea recurge la astfel de tactici – au crescut luni, odată cu informațiile conform cărora un tren operat de divizia nucleară secretă ar fi fost trimis în Ucraina.

(Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:00 – Ucraina se va alătura candidaturii pentru Cupa Mondială din 2030

Ucraina se va alătura Spaniei și Portugaliei în candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, a relatat luni The Times, citat de Mediafax.

Ucraina ar urma să găzduiască una dintre grupele turneului, conform planului care se înțelege că a fost aprobat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de guvernele Spaniei și Portugaliei, a precizat The Times.

Noul parteneriat ar urma să fie anunțat miercuri de șefii fotbalului din Spania și Portugalia în timpul unei conferințe de presă la sediul UEFA, organismul european de guvernare, conform aceleiași surse.

FIFA și UEFA nu au confirmat încă această ipoteză.

Cupa Mondială din 2022 va începe pe 20 noiembrie în Qatar, în timp ce ediția din 2026 se va disputa în SUA, Canada și Mexic.

UPDATE ora 09:00 – Dispută între Elon Musk și Volodimir Zelenski pe Twitter cu privire la planul de pace al miliardarului

Miliardarul Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirrea ucrainenilor, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a scris Zelenskiy pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

Musk, cel mai bogat om din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

„Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris Musk.

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” cu privire la acest plan.

„Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.


Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina”. El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic”.

„Rusia are o populație de >3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a postat el pe Twitter, citat de Mediafax.

În februarie, când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

„Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro Ucraina”, a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk. „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deși nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său – probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să folosească cuvântul „pace” ca pe un eufemism pentru „a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ”.”

UPDATE ora 08:00 – Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei

Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni”, notează BBC, citat de Mediafax.

În est, forțele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc.

Președintele Zelensky a declarat că „luptele aprige continuă în multe zone”, în discursul său de seară către națiune, dar nu a dat detalii.

Sâmbătă, forțele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniței regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică.

Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre orașele Kremenna și Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruși în Herson, a declarat că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraș pe Nipru la aproximativ 30 km sud de linia frontului anterior. „Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a declarat Saldo. Unele rapoarte rusești spun că ucrainenii au cucerit Dudchany.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că tancurile ucrainene „superioare numeric” au creat o breșă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că rușii au ucis aproximativ 130 de soldați ucraineni în aceste lupte.

Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în orașul-port Nova Kakhovka.

Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele rusești din oraș.

Herson și Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator