Credincioșii din România participă la Deniile din Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor în care Iisus Hristos a fost supus la numeroase cazne şi torturi, înainte de a fi crucificat.
Pentru creştini, Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână de post înainte de Sfintele Sărbători Pascale. Deniile sunt momente încărcate de recunoștință, de credință, căință și de retrospectivă, comemorând ultimele momente ale lui Hristos înainte de Patimi.
Denia reprezintă un serviciu divin compus din vecernie, utrenie și ceasul întâi, în perioada Postului Mare, mai ales în Săptămâna Patimilor. Deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox. Cuvântul Denie vine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, Denia este Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun.
Ora de start a Deniilor diferă de la o biserică la alta, însă, de obicei, ora la care începe o Denie oscilează între 17:00 şi 18:00. În Sfânta și Marea Luni se face pomenirea fericitului Iosif cel preafrumos și a smochinului blestemat de către Iisus. În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare.
Denia din Miercurea Mare, cunoscută și ca „Denia trădării lui Iuda”, este pentru pomenirea femeii cele păcătoase, dar și a lui Iuda Iscarioteanul.
Iisus și femeia păcătoasă în casa fariseului” este o gravură colorată din secolul al XIX-lea, care ilustrează o scenă din Noul Testament în care Iisus este întâmpinat cu umilință și căință de o femeie păcătoasă în casa unui fariseu.
Potrivit Evangheliei lui Luca, Capitolul 7, versetele 36-50, unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Când a șezut la masă, în casa fariseului Simon, o femeie păcătoasă din cetate (despre care cărturarii au scris că era Maria Magdalena) a intrat în casă cu un alabastru cu mir. Ea a plâns lângă picioarele Lui pentru a le spăla. Le-a șters cu părul capului, le-a sărutat și le-a uns cu mir.
Fariseul i-a atras atenția că femeiea păcătoasă a cheltuit prea mult pe mir când putea să dea banii săracilor. Mântuitorul l-a mustrat, zicându-i pilda celor doi datornici și i-a reproșat că el nu i-a spălat picioarele. Iisus i-a iertat păcatele femeii.
Potrivit Evangheliei lui Luca, Capitolul 22, versetele 1-6, în apropierea Paștelui evreiesc, arhiereii iudaici şi cărturarii căutau cum să-L omoare pe Hristos, căci se temeau de popor. Luca scrie că Iuda Iscarioteanul a fost posedat de Satana, de diavol. El a plecat să vorbească cu arhiereii şi cu căpeteniile oastei despre cum să-L dea în mâinile lor. S-au învoit să-i dea bani. În Evanghelia lui Matei, Capitolul 26, versetele 14-16, Iuda Iscarioteanul a primit 30 de arginţi.
Sursa Foto: Profimedia