Mircea Bozga: ”COVID-19 accelerează inovația și digitalizarea companiilor” (OPINIE)

Editorialist:
Mircea Bozga
Mircea Bozga: ”COVID-19 accelerează inovația și digitalizarea companiilor” (OPINIE)
Mircea Bozga: ”COVID-19 accelerează inovația și digitalizarea companiilor” (OPINIE)

Criza generată de pandemia COVID-19, devenită cea mai mare problemă a lumii în ultimele luni, s-ar putea transforma însă și în una dintre cele mai mari oportunități pentru dezvoltarea afacerilor. COVID-19 a perturbat modul de funcționare a companiilor și am asistat la o dependență tot mai mare de tehnologie, care va deveni de fapt noul normal în viața fiecărei organizații. În acest context, am observat o mobilizare, dar și o schimbare de mentalitate a companiilor în ceea ce privește digitalizarea, multe fiind practic obligate de situație să-și accelereze agenda de transformare digitală.

O strategie digitală puternică și adoptarea tehnologiilor potrivite pot oferi cadrul și instrumentele necesare pentru inovație, transformare și pentru adresarea celor mai mari provocări cu care se confruntă organizațiile în această criză: incertitudine, munca la distanță, întreruperi în lanțul logistic, mutarea vânzărilor în online, gestionarea cheltuielilor… De asemenea, după lockdown, recuperarea cererii este imprevizibilă, neuniformă pe zone, sectoare și segmente de clienți.

Prin urmare, agenda transformării digitale care să facă trecerea rapidă la noul normal ar trebui să se concentreze pe trei imperative cheie:

  • Valorificarea noilor tehnologii și migrarea către platformele digitale care permit munca și colaborarea la distanță și creșterea transparenței în afaceri, rezistența operațională și eficiența costurilor.
  • Accelerarea vânzărilor online pentru a face față creșterii cererii și adoptarea de servicii digitale pentru îmbunătățirea experienței clienților și care să accelereze diferențierea față de concurență.
  • Încheierea de parteneriate pentru a extinde capabilitățile digitale și inovația, adică soluții verticale precum telemedicina și educația online, precum și soluții orizontale precum activarea comerțului digital, servicii cloud, soluții de automatizare și securitatea cibernetică.

Ce investiții pregătesc companiile

Companiile au nevoie de servicii și produse care să răspundă noilor realități, iar creativitatea, inovația și tehnologia vor fi factori determinanți în această cursă. Potrivit celui mai recent sondaj global PwC COVID-19 CFO Pulse, 63% dintre directorii financiari au în vedere produse și servicii noi sau îmbunătățite pentru ameliorarea veniturilor și 36% să exploreze strategii alternative de distribuție, cum ar fi trecerea la vânzare sau livrare virtuală a serviciilor.

În acest context, 86% vor continua investițiile planificate în cercetare și dezvoltare, iar 89% investițiile planificate în transformare digitală, ceea ce corespunde constatărilor despre planurile companiilor de a accelera automatizarea și de a îmbunătăți experiența de muncă la distanță.

În ansamblu, în toate industriile sunt așteptate investiții mai mari în Inteligență Artificială / analiză avansată de date, automatizare, Internet of Things (IoT), securitate cibernetică și servicii cloud.

Spre exemplu, în cazul spitalelor și clinicilor, presiunea mare asupra operațiunilor în timpul pandemiei, pentru colectarea datelor și stăvilirea răspândirii virusului, a sporit nevoia de transparență și eficiență, care este posibilă prin automatizări avansate. În plus, investițiile în telemedicină sunt de așteptat să accelereze, soluțiile digitale de sănătate fiind în prim plan în noul normal.

Companiile farmaceutice au încheiat parteneriate cu furnizorii de tehnologie pentru dezvoltarea de teste, vaccinuri și echipamente medicale. Dacă aceste alianțe vor avea avea succes în activitatea de cercetare și dezvoltare și studii clinice, este probabil ca această formă de colaborare să continue și după criză.

În sectorul producției, modificările masive ale cererii, reluarea treptată a activității după lockdown și indisponibilitatea de piese și resurse au avut implicații severe. Acest lucru înseamnă că firmele producătoare trebuie să-și reevalueze operațiunile, să se concentreze pe continuitatea activității și să-și optimizeze costurile pe întregul lanț de aprovizionare. Astfel, producătorii trebuie să investească în Inteligența artificială și data analytics pentru a obține o vizibilitate completă asupra lanțului de aprovizionare și pentru a realiza analize și scenarii pentru a înțelege implicațiile schimbărilor și circumstanțelor.

În retail, comercianții au încheiat parteneriate cu furnizorii de soluții care au la bază Realitatea Augmentată și Realitatea Virtuală pentru a-și consolida platformele online și a îmbunătăți experiența clienților, prin recomandări personalizate bazate pe AI și replicarea experienței din magazinul fizic în cel virtual.

Scurtă biografie: Mircea Bozga este Partener și Lider al practicii de Audit al Riscului din cadrul PwC România. El este specializat în consilierea clienților în construirea încrederii în propriile lor procese de afaceri și în tehnologie. Mircea s-a alăturat PwC în 1997 și a lucrat pentru sectoarele de Servicii Financiare, Tehnologie, Energie, Automotive și FMCG. El a realizat proiecte atât pentru România, cât și pentru alte țări din Europa și Asia. Cu background în inginerie, Mircea deține certificarea CISA (Certified Information Systems Auditor), este membru al ACCA UK și al Camerei Auditorilor din România.

Acest articol face parte din proiectul “România post-pandemică și antidotul digital”, o inițiativă a Fundației C.A.E.S.A.R.

Opiniile, conținutul și originalitatea contribuției sunt atribuite exclusiv autorului și nu reprezintă în mod necesar poziția Fundației C.A.E.S.A.R. sau a partenerilor săi.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Vestea zilei în showibz. A NĂSCUT! FELICITĂRI
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Autobuzul fără șofer apare într-un oraș din România. Anunțul făcut de primărie
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide