Când devine aparatul dentar o necesitate. „Dacă nu se intervine la timp, tratamentul va avea costuri mari”

Când devine aparatul dentar o necesitate. „Dacă nu se intervine la timp, tratamentul va avea costuri mari
Publicat: 22/04/2017, 18:28
Actualizat: 01/10/2018, 17:06

În medie, un aparat dentar trebuie purtat între 12 și 24 de luni, însă acest aspect este discutabil și ține de complexitatea problemei dentare cu care se confruntă pacientul. „O persoană în vârstă va purta aparatul dentar mai mult, pentru că deplasările se realizează puțin mai greu decât la o persoană tânără. La maturitate, densitatea osoasă este intensă, ceea ce înseamnă că deplasările dinților se realizează mai greu”, mai spune dr. Teodorina Secară.

Aparatul dentar nu are vârstă, astfel fiecare persoană este liberă să-și aleagă propriul aparat în funcție de recomandarea medicului specialist și de discreția pe care și-o dorește în legătură cu acesta. Prețul unuia poate varia între 1.000 și 6.000 de euro.

Cei mici pot opta pentru cele fixe și mobile, vizibile sau invizibile. Adulții pot alege aparate fixe, care sunt tot mai discrete, sau gutiere mobile.

1. Aparatul dentar din safir este preferat de celebritățile de la Hollywood, deoarece este transparent, fabricat din safir și se montează pe partea exterioară a dinților.

2. Aparatul dentar din ceramică are două mari avantaje: este transparent și se curăță foarte ușor.

3. Aparatul dentar din metal are scheletul vizibil, dar marele avantaj este prețul său, care duce la un tratament ieftin.

4. Aparatul dentar lingual/ incognito se montează pe partea inferioară a dinților, fiind complet invizibil.

5. Aparatul dentar mobil are structura unei gutiere transparente și poate fi îndepărtat oricând pentru igienizare.

6. Aparatul ortodontic mobil se recomandă copiilor cu dentiție temporară sau mixtă și are rol în stimularea creșterii și dezvoltării oaselor maxilare. Acesta este confecționat dintr-un plastic special și din anumite accesorii metalice”, precizează dr. Teodorina Secară, de la Dent Estet, pentru Gândul.

Copiii trebuie să facă prima vizită la medicul ortodont până la vârsta de 7 ani, cel mai târziu, dar, în cazurile speciale, tratamentul poate începe mult mai devreme.

„Aparatele dentare sunt recomandate pentru anumite grupe de vârstă: Între și 3-8 ani sunt indicate trainerele dentare, între 8 și 10 ani aparatele mobile, iar peste 10 ani aparatele dentare fixe sau gutierele estetice.

Am avut și pacienți 60 de ani care au recurs la un astfel de tratament pentru o sănătate sporită a danturii”,a precizat dr. Teodorina Secară pentru Gândul.

În general, după finalizarea tratamentului, este necesar sa purtăm o protecție (o sârmă fină ce se aplică în spatele danturii) pentru a menține dinții în noua poziție.

Igiena dentară trebuie să fie mai minuțioasă decât de obicei.”Este indicat ca periatul să o facă folosind o anumită metodă, iar periuța interdentară nu trebuie să lipsească din trusa zilnică a pacientului, astfel încât acesta să aibă dinții sănătoși, fără nicio carie. Fără o igienă în detaliu, dinții sunt mult mai predispuși la carii, deoarece în aparatul dentar rămân adesea resturi alimentare.

Regimul alimentar se modifică puțin, pentru că este indicat să fie evitate anumite alimente lipicioase sau de o consistență dură, care pot determina dezlipirea brakets-urilor aparatului.

În plus, vizitele la medicul specialist ortodont vor fi mai dese, atât pentru strângerea aparatului, cât și pentru o monitorizare constantă a sănătății întregii danturi.

În general, după finalizarea tratamentului este necesar să purtăm o protecție (o sârmă fină ce se aplică în spatele danturii) pentru a menține dinții în noua poziție.

În concluzie, aparatul dentar nu impune nicio restricție serioasă pentru viața de zi cu zi a pacientului, ci poate o atenție sporită”, afirmă specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
Cazul Caracal. Filmul celor două crime trase la indigo. Detalii cutremurătoare descrise de procurori
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Scenariu sumbru pentru Rusia. Ţara ar putea să fie devorată de vecinii săi / Toată...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
Putin și-a speriat vecina. Se complică lucrurile la Kremlin: Măcar să-ți fie rușine!
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....