Care sunt beneficiile consumului de andive? Câteva rețete delicioase cu leguma minune

Redactor:
Paula Rotaru
Care sunt beneficiile consumului de andive? Câteva rețete delicioase cu leguma minune
Andiva este o legumă din familia de plante cu flori Asteraceae, din care fac parte și cicoarea, floarea-soarelui, păpădia sau coada-șoricelului. În stare proaspătă, aceasta are un gust ușor amărui și o textură crocantă, dar devine dulceagă și moale dacă este friptă la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte cu puțină sare.

Andivele pot fi consumate sub formă de salată, ca gustare între mese, dar și în diverse mâncăruri. Atenție însă: gătirea andivelor, sub orice formă, diminuează proprietățile nutritive ale acestei legume.

Andive: beneficii pentru sănătate

Andivele se numără printre legumele cu cel mai scăzut conținut caloric, motiv pentru care sunt indicate adesea în curele de slăbire. De asemenea, andivele sunt bogate în fibre și inulină, o substanță care ajută la reducerea nivelului colesterolului și al zahărului din sânge și la stabilizarea tranzitului intestinal, fiind astfel recomandate persoanelor diabetice și celor care se confruntă cu constipația.

Datorită conținutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate pentru prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescență maculară) și a celor dermatologice.

De asemenea, andivele sunt surse excelente de vitamine din complexul B, care au un rol esențial pentru buna funcționare a organismului. Ele sprijină metabolizarea grăsimilor, susțin procesul de digestie și ajută la combaterea simptomelor și cauzelor stresului, depresiei și bolilor cardiovasculare.

Citește continuarea pe CSID!

Inchide