Dăncilă face un anunț neașteptat: Decontarea tratamentelor în străinătate pentru cei care nu pot fi tratați în România / Spitalele private vor primi bani din bugetul ministerului Sănătății pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul de stat

Dăncilă face un anunț neașteptat: Decontarea tratamentelor în străinătate pentru cei care nu pot fi tratați în România / Spitalele private vor primi bani din bugetul ministerului Sănătății pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul de stat
Publicat: 08/08/2019, 18:50

„Vom aproba în ședința de astăzi mai multe măsuri pentru creșterea accesului pacienților la medicamente și servicii medicale performante. Astfel, vom completa legislația pentru a permite pacienților cu afecțiuni grave care nu pot fi tratate în sistemul public, să beneficieze de decontarea tratamentelor efectuate în străinătate sau asigurate de furnizori privați de servicii medicale din România”, a declarat, joi, înainte de începerea ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului a afirmat că Guvernul va implementa un nou subprogram pentru persoanele cu autism.

„De asemenea, facem modificările legislative necesare pentru introducerea, dezvoltarea și implementarea unui nou subprogram adresat persoanelor cu tulburări din spectrul autist conform protocolului încheiat cu asociațiile de profil. Această măsură va permite un acces mai bun la servicii integrate de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu astfel de tulburări. Totodată, prelungim termenul de exceptare temporară a obligației de plată a taxei pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. Este o măsură necesară pentru a asigura prezența necesară pe piață a unor medicamente care nu au altă alternativă terapeutică, medicamente atât de necesare în cazul unor afecțiuni grave”, a adăugat Dăncilă.

Spitalele private vor primi bani din bugetul ministerului Sănătății pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul de stat

Operatorii privați care vor trata pacienții cu afecțiuni grave, dar care nu au putut beneficia de tratament în sistemul de stat vor primi decontarea costurilor din bugetul Ministerului Sănătății, potrivit unei reglementări aprobate de Guvern la propunerea ministerului de resort.

Operatorii privați care vor trata pacienții cu afecțiuni grave, dar care nu au putut beneficia de tratament în sistemul de stat vor primi decontarea costurilor din bugetul Ministerului Sănătății, potrivit unei reglementări aprobate de Guvern la propunerea ministerului de resort.

Până acum, pacienții care nu puteau fi tratați în România puteau merge doar în străinătate, lucru criticat de mai mulți operatori privați din piața locală, care spuneau că pot trata în țară pacienții cu costuri mai mici.

„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară. Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul de resort a spus că pacienții vor elimina costurile cu transportul, cazarea, având în același timp și acces la o comunicare cu medicii mai ușoară.

„Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a mai spus Sorina Pintea. Ea nu precizează însă care este cuantumul economiilor în urma acestei măsuri.

Costurile pentru tratamentul pacienților în străinătate sau în țară în sistemul privat vor fi suportate din bugetul ministerului Sănătății.

O altă reglementare din domeniul sănătății propusă de ministerul de resort prevede prelungirea cu un an (de la doi ani la trei) a excepției de la plata taxei clawback pentru producătorii care pun pe piața românească medicamente derivate din sânge sau plasmă umană, cum este imunoglobulina, un medicament folosit pentru pacienții cu afecțiuni autoimune. Măsura de excepție de la plată a taxei clawback pentru acest medicament a fost luată anul trecut în urma presiunii producătorilor care nu au mai adus pe piața locală medicamentele necesare pentru circa 7.000 de pacienți în 2018, ceea ce a dus la o criză a imunoglobulinei, medicament care nu are alternativă terapeutică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția