Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii

Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii
Publicat: 21/08/2012, 09:31
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Sarcina nu este singura perioadă în care femeile trebuie să evite pe cât posibil să își trateze chiar și cele mai mici dureri cu medicamente. Și în perioada alăptării mamele trebuie să fie precaute în ceea ce privește administrarea de tratamente medicamentoase, deoarece unele pastilele pot afecta sănătatea copiilor.

Astfel, o banală durere de cap, de dinți sau de stomac poate pune mama în dificultate în legătura cu decizia pe care trebuie să o ia pentru a se simți mai bine și a scăpa de stările de disconfornt, fără ca bebelușul să sufere.

„Recomandarea noastra pentru mamele aflate în această situație este să se adreseze medicului încă de la început, pentru a elimina orice îndoială și pentru a obține sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune că este suficient prospectul care are indicații în acest sens. Unele medicamente sunt total contraindicate, dar în mod clar orice medicament trebuie administrat cu precauție. De aceea sfatul medicului este atât de important, pentru că doar el știe dacă medicamentul se transmite sau nu în laptele matern și implicit copilului”, spune Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Aspirina poate predispune la insuficiență hepatică la copil

Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic atunci când sunt luate de mame în perioada alăptării se numără sedativele, hipnoticele și antidepresivele. De exemplu, aspirina poate determina apariția insuficienței hepatice la copil, mai ales în timpul unor viroze.

Alte categorii de medicamente și produse interzise mămicilor în perioada alăptării sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticonceptionalele și toate suplimentele alimentare care conțin alcool, cum ar fi tincturile pentru creșterea poftei de mâncare.

Femeile trebuie să știe că alcoolul se transmite într-un procent foarte mare în lapte și de aceea consumul de alcool sau de produse care conțin alcool pe perioada alăptării este strict interzis.

„Recomand și atenție mărită în cazul ingerării de antibiotice în perioada alăptatului. De principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate și bebelușilor, precum și cele care au fost administrate în perioada sarcinii. Însă, cel mai bine este să aveți în vedere faptul ca medicamentele nu sunt bomboane și este important să consultați specialistul înainte de a lua orice medicament, pentru binele dumneavoastra și al copilului”, punctează dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași.

Durerile de cap pot fi combătute cu o baie caldă

Specialiștii recomandă adiministrarea medicamentelor doar atunci când durerea este insuportabilă și numai cu avizul medicilor sau puteți combate durerile cu ajutorul metodelor alternative. Astfel, dacă este vorba de o intervenție stomatologică, este indicat să amânați cât puteți momentul, până se încheie perioada de alăptare și evitați să luați analgezice, fără avizul medicului.

În cazul în care vă confruntați cu migrene, puteți încerca să vă relaxați, să faceți o baie caldă sau să ieșiți la o plimbare afara cu sugarul. În cazul în care durerea este insuportabilă și persistă pe o perioadă lungă de timp adresați-vă medicului, pentru a vă recomanda cel mai optim tratament, care să nu afecteze starea de sănătate a micuțului.

Afecțiunile stomacale pot fi și ele combătute cu ajutorul remediilor naturale, mai spus medicii. Potrivit acestora, durerile de stomac pot fi ameliorate prin schimbarea alimentației în ziua respectiva. Pentru constipație se poate utiliza mierea, în combinație cu laptele.

Anemia poate fi tratata termporar prin modificarea alimentației și prin suplimentarea surselor de fier. Spanacul, ficatul de pui, de vită, cerealele, gălbenușul de ou, carnea de vită, broccoli, alunele, nucile, caiseșe uscate, drojdia, mazărea, lintea, pâinea de secară și varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre sursele naturale de fier. Pentru absorbția fierului în organism este necesară o alimentație bogată în vitamina C, așa că sunt recomandate fructele și legumele, mai menționează medicii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția