„Poate începe în orice țară în orice moment”. Scenariul la care se așteaptă specialiștii OMS nu este un „coșmar oarecare”

„Poate începe în orice țară în orice moment. Scenariul la care se așteaptă specialiștii OMS nu este un „coșmar oarecare
Publicat: 16/02/2018, 17:47

„Acesta nu este un scenariu viitor de coșmar oarecare”, a precizat Adhanom. „Este exact ce s-a întâmplat acum 100 de ani cu epidemia de gripă spaniolă. O epidemie devastatoare poate începe în orice țară în orice moment și poate omorî milioane de oameni pentru că nu suntem încă pregătiți. Lumea rămâne vulnerabilă”, a spus acesta, potrivit Descoperă.

Directorului OMS se întreabă care este cauza vulnerabilității? Inabilitatea de a opri Ebola? Creșterea cazurilor de rabie în populațiile de animale? Cazuri în continuă creștere de SIDA? Nu. Amenințarea unei epidemii globale este cauzată de apatia noastră, de refuzul încăpățânat de a ne salva – un refuz care provine din indiferența și lăcomia omului, scrie Futurism.

„Acoperirea universală a serviciilor de sănătate este cea mai mare amenințare”, a precizat Adhanom. Deși un sistem de sănătate „este în proximitatea” (aproape) oricărei persoane din lume, 3,5 miliarde de oameni nu au acces la servicii medicale esențiale din cauza sărăciei. Astfel, dacă oamenii nu merg la medic, sunt mai susceptibili la îmbolnăvire și la moarte, ceea ce indică faptul că „primele semne ale unei epidemii nu sunt observate”.

Monitorizarea sănătății este una dintre formele vitale de protecție pe care serviciile medicale le pot oferi, fără aceasta, mai ales fără programe de prevenția a apriției bolilor infecțioase, ne aflăm într-un risc extrem de ridicat de declanșare a unei epidemii incontrolabile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase