Primăvara a sosit! Vremea caldă și pomii înfloriți înseamnă debutul sezonului alergiilor: conjunctivite, rinite și crize de astm.
În cazul bolnavilor, pe lângă simptomele clasice, calitatea vieții le este profund afectată
Potrivit medicului Carmen Bunu Panaitescu, doctor in alergologie si imunologie, alergiile ne însoțesc în toate anotimurile.
Polenul este cel care cauzează reacții alergice chiar și de la distanță.
„Alergenii ne însoțesc în toate anotimpurile, dar cel mai frecvent, de ce se întâmplă afară, e legat de polenuri. Și primele tipuri de polen sunt cele ale arborilor timpurii, ca mesteacănul, alunul sau alte tipuri de pom care au aceste mici tipuri de polenuri care pot fi duse departe de vânt. Nici nu trebuie să fii aproape de pădure ca să manifești alergii. În luna mai, va apărea polenul de graminee, care este cel mai crescut în zonă de câmpie, iar în august este polenul de ambrozia care afectează un număr mare de pacienți. Peste acestea se suprapun spori de fungi care duc către astm”.
Carmen Bunu Panaitescu, Președinta Societății Naționale de Alergologie, a declarat pentru Prima TV la sfârșitul verii trecute:
„Vedem cu toții că temperaturile au crescut. Și sezonul de alergie la ambrozie continuă efectele. În continuare, cei care au această sensibilizare la ambrozie, au manifestări de rinită, de rinoconjunctivită, au episoadele de tuse, de sufocare, pentru că trec încet spre simptome de astm”.
Medicul indică august ca luna alergiilor din cauza planetelor invazive care au devenit un coșmar pentru sute de români alergici.
„Dacă august este luna de explozie a alergicilor la ambrozie, septembrie este luna în care cazurile devin mai grave. În paralel, există și alergia la pelin, o altă buruiană care are situația similară cu ambrozia, și alergia la fulgi, care acum 15 ani era nesemnificativă, iar acum ajunge să fie un sensibilizant puternic care duce la episoade de astm”.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Alergiile de primăvară. Care sunt cele mai frecvente simptome și cum le tratezi