Mădălina Chițu
23.06.2014
Regim Alimentar

O asociație propune o metodă originală de combatere a obezității: „taxa pe zahăr”

O asociație propune o metodă originală de combatere a obezității: „taxa pe zahăr”
„Taxa pe zahăr", o metodă eficientă de a combate obezitatea infantilă

O asociație din Regatul Unit, numită Action on Sugar, a cerut Guvernului să introducă o „taxă pe zahăr” pentru a descuraja consumul de alimente de tip fast food și băuturi carbogazoase, responsabile de numărul tot mai mare de copiii care au probleme cu greutatea.

Reprezentanții acestei asociații au dezvoltat chiar și un plan de șapte puncte cu ajutorul căruia ar putea fi combătută obezitatea infantilă, notează The Guardian. Printre măsurile propuse și înaintate secretarului de stat din ministerul Sănătății britanic, Jeremy Hunt, se numără „taxa pe zahăr”, limitarea accesului la alimente procesate și a băuturilor carbogazoase și interzicerea sponsorizărilor oferite de industria fast food în activitățile sportive.

„Obezitatea infactilă duce la apariția diabetului de tip 2 încă de la vârste fragede, iar din cauza acestei boli crește și riscul apariției bolilor de inimă, și predispune la orbire, la amputarea membrelor inferioare și la afecțiuni ale rinichilor”, a declarat profesorul Graham Mac Gregor, președintele asociației Action on Sugar.

Medicii spun că obezitatea este o boală care poate fi prevenită foarte ușor, prin impunerea unor măsuri de descurajare a consumului de alimente care predispun la luarea în greutate.

Reprezentanții ministerului Sănătății din Marea Britanie au spus că vor lua evolua măsurile propuse. „Știm că unii oameni mănâncă prea multe calorii, iar zahărul reprezintă o mare parte din acest raport caloric. În prezent, incidența obezitatea infantilă este la cel mai mic nivel, dar cu toate astea trebuie să facem mai multe. Săptămâna viitoare vom cere opinia experților din domeniul științific pentru a găsi soluții împotriva consumului ridicat de zahăr. Vom lua în considerare inclusiv recomandările făcute”, a spus reprezentantul instituției.

Inchide