Se poate face o fabrică de vaccinuri în România și cât ar costa? Răspunsul lui Dragoș Damian, directorul companiei farmaceutice Terapia Cluj

Se poate face o fabrică de vaccinuri în România și cât ar costa? Răspunsul lui Dragoș Damian, directorul companiei farmaceutice Terapia Cluj
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) / FOTO: Digi 24 - Captură video
Publicat: 28/02/2021, 14:06
Actualizat: 28/02/2021, 14:13

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), a vorbit în acest weekend, la Digi 24, despre o posibilă fabrică de vaccinuri în România.

Altfel spus, care ar fi soluția pe care ar avea-o autoritățile române ca să contracareze criza de vaccinuri anti-COVID cu care se confruntă este de a-i convinge pe producători să facă o fabrică în România care să devină un hub regional de producție.

O astfel de investiție ar fi și în profitul României, care ar deveni exportator, în condițiile în care, din câte se pare, vaccinurile anti-COVID vor trebui făcute periodic, exact ca în cazul vaccinurilor antigripale. În plus, într-o astfel de fabrică ar putea fi produse și alte vaccinuri, nu numai cele anti-COVID.

Primul lucru pe care l-aș face acum, dacă aș fi prim-ministru: aș zbura în Statele Unite, la Novavax și la Moderna, și le-aș spune haideți, faceți-vă un hub de producție în România. Vă dau totul pe gratis, teren, vă pregătesc personal calificat, vă scutesc de taxe și impozite X ani, haideți, veniți și investiți într-un hub regional de producție de vaccinuri. Pentru că va fi pentru Bulgaria, va fi pentru Turcia, pentru Orientul Mijlociu, va fi pentru toate aceste țări. Știți că aceste fabrici de care vorbim, Moderna, Novavax – poate mai puțin – și Curevac sunt unicornuri care acum 20 de ani nu existau? Au investit masiv în cercetare și dezvoltare, au văzut oportunitatea tehnologiei în vaccin și s-au dezvoltat și au ajuns la nivelul de internaționalizare la care sunt astăzi. Îi putem compara cu Bitdefender-ul și cu UiPath-ul IT-iștilor români”, a declarat Dragoș Damian în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cât ar costa o fabrică de vaccinuri în România?

La un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 10.000-15.000 de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro. Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă. Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, a subliniat directorul Terapia Cluj.

Prin urmare, ar fi vorba despre o investiție de 30 de milioane de euro. Alternativa ar fi ca în fiecare an România să cumpere de la alții vaccinuri, ceea ce, în timp, ar fi o cheltuială mult mai mare. Deocamdată, nu se cunoaște prețul vaccinurilor anti-COVID, pentru că acesta a fost secretizat, iar UE a încheiat contracte colective.

Luați exemplul vaccinului antigripal care este undeva între 50 și 100 de lei, în funcție de producător. Deci, asta înseamnă că dacă vrem să imunizăm 5 milioane de români cu antigripal – nu s-a pomenit așa ceva în România – dar faceți un calcul să vedeți unde ajungeți”, a menționat omul de afaceri.

Se poate face o fabrică de vaccinuri în România?

Eu cred că cea mai bună soluție, soluția nr. 1 pe care i-aș propune-o primului ministru, este: alocă din banii aceștia, din fondurile europene, o sumă de bani, discută cu specialiști ce înseamnă să faci o fabrică de vaccinuri și fă o fabrică de vaccinuri. Și în anul 2024-2025, noi vom produce pentru întreaga regiune. Aceasta este soluția ideală pe termen lung”, a arătat Dragoș Damian.

Sunt două companii în România care pot să pună la dispoziție teren, dacă Uniunea Europeană dorește sau găsește investitori care să vină să investească în România.

Putem pune la dispoziție teren și know-how, atât cât ne pricepem, fiind vorba de vaccinuri pe care nu le fabricăm, dar know-how pentru a așeza, pentru a crea un sanctuar pentru construcția acestei fabrici de vaccinuri, nu e niciun fel de problemă. Statul român are două fabrici în proprietate, ar putea să le utilizeze pentru a face acea investiție de care vorbeam. Până atunci, cumpărăm vaccinurile, poate o serie de vaccinuri le putem umple și în alte fabrici din România – partea de umplere putem să o facem, sunt trei sau patru fabrici care pot să umple fiole în România și ar fi probabil mai ieftin, dar disponibilitatea de vaccin în această pandemie și în bolile care vor mai urma, că nu știu dacă nu vor mai fi și alte pandemii, disponibilitatea de capacități de producție rămâne extrem de redusă în Europa”, a subliniat președintele PRIMER.

Ce ar trebui să facă autoritățile române

România ar trebui să se miște repede și să profite de această oportunitate, pentru că alții ar putea să i-o ia înainte, crede Dragoș Damian.

Ungurii sunt extrem de deschiși, ungurii au obținut în ultimii zece ani două investiții foarte mari în fabrici de vaccinuri în Ungaria. România este singura țară din zonă, să fim bine înțeleși, care nu are o fabrică de vaccinuri funcțională; deci, dacă noi reușim să atragem tehnologie, licențele, atunci suntem un pas înaintea altora și putem să exportăm din această fabrică de vaccinuri. Mai mult, putem să fabricăm în această fabrică de vaccinuri, pentru că nu ne va opri nimeni, și vaccinurile convenționale: antirujeolic, antimeningococic, antigripal și așa mai departe”, a punctat Dragoș Damian.

Pentru aceasta, este necesară în primul rând o discuție cu producătorul, pentru a obține transferul de licență, întrucât el are dreptul de proprietate intelectuală asupra rețetei respectivului vaccin, mai spune acesta.

Cum ar trebui să procedeze autoritățile române, în aceste condiții? „M-aș duce la companiile care nu au prezență în estul Europei și aș face o fabrică de vaccinuri și licența – rețeta, compoziția acelui produs – va fi cumpărată de la producător. Fabrica poate să fie românească, poate să fie un joint-venture, un parteneriat public-privat între România și producătorul de dincolo, poate să fie orice formă de capital, nu asta contează, important este ca acest produs să poată fi fabricat aici, pentru a putea fi livrat în cantități suficiente românilor și să nu mai existe sincope de aprovizionare”, a arătat Dragoș Damian.

SUA aprobă oficial vaccinul anti-Covid de la Johnson & Johnson, primul ser care se administrează într-o singură doză

Administrația pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration -FDA) din Statele Unite a aprobat, în regim de urgență, vaccinul anti-Covid produs de compania Johnson & Johnson, primul din lume care va fi administrat într-o singură doză.

Compania Johnson & Johnson va livra 20 de milioane de doze de ser, până la sfârşitul lunii martie.

Sunt veşti foarte bune. Asta înseamnă că avem oportunitatea să imunizăm şi mai mulţi oameni cât mai repede posibil împotriva acestei pandemii cumplite”, a declarat, sâmbătă, Francis Collins, director al Institutului Naţional de Sănătate Publică din SUA, citat de Mediafax.

Johnson & Johnson a cerut oficial autorizarea vaccinului său anti-COVID și în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit marți, a6 februarie, o solicitare oficială din partea companiei Janssen, filiala belgiană a gigantului american Johnson & Johnson, pentru autorizarea condiționată a vaccinului său împotriva COVID-19.

EMA va evalua cererea „într-un calendar accelerat”, dat fiind faptul că o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța acestui vaccin a fost demarată deja din luna decembrie, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!