Top 5 soluții pentru a te lăsa de fumat

Top 5 soluții pentru a te lăsa de fumat
Publicat: 28/05/2014, 09:33
Actualizat: 29/07/2014, 20:31

În România un român din patru este dependent de nicotină. Cifrele mai arată că 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste această vârstă fumează zilnic (34,9 la sută dintre bărbați și 14,5 la sută dintre femei), iar 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută bărbați și 2,2 la sută femei).

Statisticile publicate pe site-ul Comisiei Europene arată că țara noastră se află sub media europeană în ceea ce privește fumatul. Astfel, 28% din cetățenii Uniunii Europene trecuți de vârsta de 15 ani fumează, iar 70% dintre fumători și foști fumători au început înainte de vârsta de 18 ani.

Statisticile mai arată că, la nivel european, numărul de țigări fumate zilnic este de 14,2, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de sondajul precedent, care a fost realizat în 2009, atunci când media era de 14,4 țigări fumate pe zi. Potrivit datelor, 61% din fumătorii actuali au încercat deja să renunțe la fumat, inclusiv 1 din 5 în anul precedent sondajului. Deși a existat o scădere cu 17% a proporției de persoane expuse la fumul de tutun în restaurante și baruri, 14% dintre cetățenii UE au menționat că au fost expuși la fumat în restaurante și 28% în baruri și cafenele în ultimele 6 luni.

gândul vă prezintă mai jos top cinci soluții menite să vă ajute să renunțați la acest obicei:

Plasturii antifumat reprezintă o metodă eficientă pentru a renunța la fumat. Produsul îi ajută pe dependenții de nicotină să întrerupă obiceiul de a fuma, prin reducerea efectelor dezagreabile care apar în mod obișnuit atunci când vrei să renunți la acest viciu. Modul de utilizare este destul de simplu. Se aplică un plasture în zone unde nu deranjează, precum antebrațul, zilnic dimineața. Plasturele se va păstra timp de 16 ore, pe o perioadă de trei săptămâni. După acest interval de timp, se va reduce doza la jumătate pentru încă două săptămâni. O cutie costă 50 de lei și conține șapte plasturi.

Guma de mestecat cu nicotină. Se recomandă câte o tabletă de gumă ori de câte ori fumătorul simte nevoia să aprindă o țigară și se mestecă timp de 30 de minute, timp în care nicotina din pastilă este eliberată și intră în organism direct prin intermediul mucoasei bucale. Prin înghițire, nicotina este distrusă în stomac putând produce simptome neplăcute, așa că e recomandat să nu mestecați energic. O cutie conține 30 de pastile de gumă și costă 35 de lei.

Țigara electronică este un instrument care vă ajută să vă lasați de fumat. Utilizatorul va aspira un abur exact ca la o țigară obișnuită, iar în timpul aspirării se aprinde un led la capătul produsului care imită jarul, pentru un efect vizual complet identic. Concentrația de nicotină și aroma „țigării” pot fi reglate cu ajutorul rezervelor, care se înlocuiesc. Prețul unei țăgări – 100 de lei.

Cartea „În sfârșit nefumător„, scrisă de Allen Carr, poate fi o metodă eficientă pentru a renunța la acest viciu. Succesul este garantat cu o condiție: fumătorul care dorește să renunțe la nicotină trebuie să termine de citit cartea. Ashton Kutcher este doar una dintre vedetele de la Hollywood care a recunoscut că s-a lăsat de fumat cu ajutorul acestei cărți.

Medicamentele pot fi pentru unii dintre noi o variantă bună pentru a renunța la fumat. Pe piața farmaceutică din România există două tipuri de medicamente care ajută la renunțarea de nicotină: Champix – o singură cutie costă peste 150 de lei, și Zyban – o singură cutie costă peste 90 de lei. Pentru un tratament complet, care durează trei luni, un român, care vrea să renunțe la fumat cu tratament medicametos, va scoate din buzunar între 1.080 și 1.800 de lei. Înainte de a începe acest tratament, medicii recomandă o vizită la cabinetul unui pneumolog care să recomande cea mai bună variantă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern