Macron avertizează asupra riscurilor generate de Rusia la adresa ROMÂNIEI și reafirmă posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Macron avertizează asupra riscurilor generate de Rusia la adresa ROMÂNIEI și reafirmă posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina
Publicat: 02/05/2024, 15:11
Actualizat: 03/05/2024, 15:15

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, joi, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, avertizând că, dacă Rusia va câștiga războiul, nu va putea fi garantată securitatea țărilor est-europene, inclusiv a României și Republicii Moldova.

Într-un interviu acordat revistei The Economist, Emmanuel Macron a refuzat să excludă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe frontul din Ucraina. Macron pare să dezvolte conceptul ”ambiguității strategice”, avansat deja în februarie, argumentând că abilitatea Europei de a descuraja viitoare agresiuni constă în a nu defini ”linii roșii”.

”Este condiția de bază a securității și credibilității. Dacă rușii vor sparge liniile frontului, dacă ar exista o solicitare din partea Ucrainei, ceea ce nu se întâmplă acum, vom trebui să ne adresăm legitim această întrebare” privind trimiterea de trupe la sol, a afirmat Macron.

”Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va mai exista securitate a Europei. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo?”, a continuat Macron, întrebând, conform The Economist, ce securitate vor mai avea Republica Moldova, România, Polonia, Lituania și alte state.

Președintele Franței a reiterat că este necesară consolidarea frontierelor Republicii Moldova și crearea unei noi ”arhitecturi de securitate” în Europa.

Președintele Emmanuel Macron a afirmat pe 26 februarie, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.

”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia, Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.

În schimb, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat în mai multe rânduri că pe teritoriul Ucrainei sunt militari occidentali, explicând că este un ”secret deschis”.

Rusia avertizează că trimiterea trupelor NATO în Ucraina ar genera un război total

”Evoluțiile discuțiilor și persistența Franței în încercările de a construi o coaliție de țări care să declare disponibilitatea ipotetică de a trimite contingente constituie o acțiune directă de escaladare a tensiunilor. Este o abordare periculoasă, foarte periculoasă, care riscă să aibă consecințe indezirabile”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Macron: China generează riscuri asupra economiei UE

În interviul acordat publicației The Economist, președintele Franței atrage atenția că al doilea risc fundamental pentru securitatea Uniunii Europene este generat de avansul tehnologic al Chinei.

Emmanuel Macron cere mobilizarea de fonduri masive la nivel european și centralizarea eforturilor, dar și stimularea inovării și simplificarea reglementărilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

9 candidați, 2 independenți, 2 respinși. Cine sunt aspiranții pentru fotoliul de PRIMAR GENERAL al Bucureștiului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Emily Burghelea, dată afară din apartament, alături de cei doi copii 😲 'Am greșit! Este...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Imagini tulburătoare de la Kiev. În genunchi, ucrainenii și-au luat rămas bun de la "Fantoma...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în mai multe județe și București. ANM prelungește...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Povestea cutremurătoare a lui Nicolai Tand: „Cerșeam pur și simplu. Locuiam în mașini abandonate”. Ce...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Efectele apropierii dintre Rusia şi Coreea de Nord. Coreea de Sud ar putea trimite arme...
Descoperire MASIVĂ pe Saturn! Ce se întâmplă cu ENERGIA de pe planetă?
Interdicție pentru șoferi. Amendă pentru ochelarii de soare
Se scumpesc convorbirile telefonice. S-au trimis notificări
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Estera, sora Lidiei Buble, însărcinată cu al treilea copil! Lidia, în lacrimi de fericire: ”Nu...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Efectul surprinzător al menstruației asupra performanțelor sportive
×