Un medicament foarte cunoscut ar putea contribui la lupta împotriva cancerului

Redactor:
Florin Badescu
Un medicament foarte cunoscut ar putea contribui la lupta împotriva cancerului
Administrarea de aspirină pacienților diagnosticați cu cancer ar putea crește eficiența noilor medicamente - de obicei scumpe - care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor, au arătat o serie de experimente realizate recent pe șoareci, informează Reuters.

Imunoterapia are potențialul de a revoluționa tratamentele anticancer, oferind pacienților o reacție autoimunitară mai bună și mai îndelungată, cu mai puține efecte adverse decât tratamentele convenționale, însă noile medicamente nu generează în toate cazurile aceleași efecte pozitive.

Unul dintre motive constă în faptul că tumorile canceroase produc cantități mari dintr-o moleculă, prostaglandin E2 (PGE2), care oprește reacția normală a sistemului imunitar, ce vizează atacarea celulelor tumorale, potrivit cercetătorilor de la Francis Crick Institute din Londra, autorii acestui studiu.

Aspirina blochează producția de PGE2, iar savanții britanici au descoperit că, atunci când este administrată în combinație cu un medicament folosit în cadrul imunoterapiei, denumit anti-PD-1, se obține o încetinire substanțială a creșterii cancerului intestinal și a melanomului, în cazul șoarecilor, în comparație cu tratamentele ce constau doar în imunoterapie.

Oamenii de știință dețin deja câteva dovezi în legătură cu faptul că rezultatele obținute în studiul realizat pe șoareci vor fi valabile și în cadrul testelor pe țesuturi umane, însă medicii britanici spun că vor avea nevoie de o perioadă destul de îndelungată înainte de a putea să demonstreze acest lucru, dincolo de orice dubiu.

Cu toate acestea, noua cercetare a contribuit la întărirea reputației de „medicament-minune” pe care o are aspirina. Sintetizată pentru prima dată de un chimist al companiei Bayer în urmă cu peste un secol, aspirina este deja folosită pentru prevenirea infarctului și, potrivit unor rapoarte preliminare, pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului intestinal și a altor tipuri de cancer.

Companiile farmaceutice Merck și Bristol-Myers Squibb au aprobat recent medicamentele din clasa anti-PD-1, iar un medicament concurent, anti-PD-L1, este în prezent în stadiu de dezvoltare în laboratoarele unor companii rivale, precum Roche și AstraZeneca.

Studiul cercetătărilor britanici a fost publicat, joi, în revista Cell.

Inchide