Un parcagiu italian cu 8 clase făcea OPERAȚII PLASTICE în România. Nimeni nu i-a cerut avizul de liberă practică

Publicat: 06/02/2019, 05:02

Vreme de un an, un italian care pretindea că este medic de chirurgie plastică a operat zeci de pacienți în mai multe clinici din București, sub nume fals și fără a avea nici un fel de studii medicale, dezvăluieLibertatea. Pretinzând că se numește Matthew Mode, individul a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige și MH Medical Group din București. În realitate, bărbatul este Matteo Politi și e un italian din Veneția, cu doar 8 clase. În 2011, el a fost condamnat la un an și jumătate închisoare cu suspendare în Italia, pentru fapte similare. Timp de mai mulți ani, profitând că că are același nume de familie ca un reputat cardiolog din Modena, Politi lucrase ca medic.

În România, „Matthew Mode” a pretins că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine,una dintre cele mai prestigioase universități din SUA. În ralitate, italianul nu a lucrat niciodată legal decât ca valet de parcare.

#DrMatthewModee întotdeauna pregătit să rezolve și cele mai dificile cazuri!”, își făcea reclamă italianul pe Facebook, adăugând o serie de hashtag-uri care să ademenească potențiali clienți:#plasticsurgery,#plasticsurgeon#surgeon#beauty#cosmeticsurgery#surgery#aesthetics#doctor#friend#trust#pro#instagram#plastic#chirurgieplastica#doctorchirurg#chirurgestetician#operatie#operatieestetica#estetic#schimbare#makeover#schimbare#incredere#profesionist#lifechanger

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Asistentele au observat că Matthew Modenu știa nici măcar cum să se spele corect pe mâini înainte de operație. El a păcălit un spital că a luat avizul de la Ministerul Sănătății, urmând să îl aducă și pe cel de la Colegiul Medicilor, care nu ar fi fost eliberat din cauza aglomerației. Ceea ce – să recunoaștem – este un motiv perfect plauzibil în România.

Matteo Politi a fost subiectul știrilor în presa italiană din 2010. „Hoțul de identitate a devenit doctor cu opt clase. A clonat viața unui doctor adevărat, a batjocorit pacienții și spitalele timp de doi ani”, era titlul unui articol al publicațieiLa Stampa.

Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit șase spitale din patru regiuni că este medic și a reușit chiar să-și deschidă propriul centru de estetică„, scria și publicațiaNuova Venezia.

„#DrMatthewMode este genul de chirurg cu care poți ieși la un cico după ce ți s-a vindecat operația 🙂 Sună acum la 0799…… pentru a face o programare la doctorul care este gata să îți schimbe viața în bine!”, își făcea reclamă italianul în alt mesaj, urmat de același șir de hashtag-uri.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Ministrul Sănătății a aflat din presă de falsul medicului și nu înțelege cum de a fost posibil ca italianul să profeseze ca medic fără ca nimeni să nu-i ceară vreo diplomă.

„Eu am aflat în această dimineață, din presă. Ministerul Sănătății nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătății nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare, nu putea să obțină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcția de Sănătăte Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. Eu am aflat din presă, nici măcar nu am fost întrebați oficial despre acest aspect.

Un medic este angajat într-un spital, public sau privat, nu contează, pe baza unor documente, printre care și certificatul de liberă practică, diploma echivalată. Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poți opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătății, Centrul de Resurse Umane trimite la universitățile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la Ministerul Sănătății, cu această echivalare, cu codul de parafă. Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal, dar și aici va trebui să vedem,” explică Pintea.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă.

„Vrem să vedem cum a operat. (…) Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocațială, o doamnă avocat, am înțeles și pentru că nu avea toate documentele, nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei.”

Ministrul Sănătății nu știe câți pacienți a operat respectivul bărbat sau în ce clinici și-a desfășurat ilegal activitatea.

„Sunt și alte țări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că și sistemul public și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli de funcționare, de organizare, de raportare, mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poți angaja într-un spital, asta încerc să spun. Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă, pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinți la angajare sunt identice„, a mai spus Sorina Pintea.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Colegiul Medicilor din România transmite că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre și a sesizat deja organele de urmărire penală.

„Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume,” arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

„Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România.”

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Grupul Monza se declară parte lezată referitor la cazul falsului chirurg italian descoperit în România și a inițiat demersurile judiciare împotriva lui Matteo Politi.

„Grupul Monza România anunță că există toată deschiderea din partea instituției, în legătură cu investigația care îl privește pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context și a inițiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi”, se arată într-un comunicat oficial.

Sursa citată informează că Matteo Politi, chirurgul fals italian descoperit în România, a solicitat o singură colaborare cu Grupul Monza, în decembrie 2018, pentru o intervenție chirugicală pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultație preoperatorie într-o altă instituție medicală.

„Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi. Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituțiile implicate în ancheta referitoare acestui caz,” potrivit sursei citate.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fspitalulmonza%2Fposts%2F2458433810898535&width=500

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis un dosar penal in rem, în urma plângerii Colegiului Medicilor din București. Ancheta vizează infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activități.

Italianul mai are un dosar penal în România, deschis pentru înșelăciune, după ce a păgubit două persoane, pretinzând că ar fi proprietarul unei clinici private și le poate închiria un spațiu în cadrul unității. După ce i-au plătit o sumă de bani drept garanție pentru închiriere și și-au dat seama că au fost păcăliți, păgubiții au depus o plângere la Secția 4 Poliție, pe data de 20 noiembrie 2018.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...