EXCLUSIV VIDEO | Baletul și fizica, reunite într-un dans inovativ. Dr. Merritt Moore: “Dansez cu un robot și a fost super emoționant să îmbin cele două pasiuni”

Publicat: 04/11/2022, 19:21

Merritt Moore, balerină profesionistă, dar și specialist în fizică cuantică, a ajuns un nume cunoscut la nivel internațional, mai ales în perioada pandemiei, după ce a conceput și a realizat coregrafii cu roboți industriali. Balerina fizician și-a prezentat dansul cu roboții în premieră în România, la GoTech World 2022, și a vorbit într-un interviu pentru Gândul cum a ajuns în pandemie, când toate spectacolele i-au fost anulate, să exerseze cu un robot industrial.

“Am început cu fizica, am studiat la Harvard, mi-am făcut doctoratul în Fizică Atomică și Laser la Universitatea din Oxford. Am și această pasiune și dansez profesional balet. Le-am făcut pe amândouă separat, până am ajuns să le aduc împreună”, a spus Merritt Moore, pentru Gândul.

Merritt Moore a început să danseze la vârsta de 13 ani, iar când a ajuns un nume cunoscut, a colaborat cu companii internaționale renumite de balet din Zurich, Boston, Marea Britanie, dar și Norvegia. Artista spune că proiectul ei din prezent a început cu puțin timp înainte de pandemie.

“Era chiar înainte de pandemie, am auzit că cineva se pricepe la robotică. Am început să explorez mișcarea. După, a venit pandemia și toate spectacolele mele au fost anulate. Nu puteam să dansez cu alți oameni, dar m-am gândit că roboții nu iau COVID, așa că poate aș putea începe să dansez cu acest robot”, spune dr. Merritt Moore.

Ulterior, balerina a început să creeze dansuri de câteva secunde, care au devenit virale. Însă în spatele acestor filmulețe se afla o muncă de ore întregi.

“Făceam lucruri pentru Instagram Reels, iar pentru cele 15 secunde, mi-a luat șapte ore, de la început până la sfârșit. A trebuit să îmi dau seama că este un robot, fără mâini, fără picioare, dar se mișca destul de drăguț. Așa că m-am gândit cum o să facă acest dans cu mine, apoi l-am programat”, a mai adăugat ea.

“Este interesantă interacțiunea cu mașina umană”

Merritt Moore lucrează cu o echipă de artiști și cercetători, pentru a pune în scenă spectacole captivante, prin integrarea științei și artei, printre care și duete romantice și emoționante cu roboți industriali. Robotul pe care îl folosește Merritt a fost folosit în producție, poate să ridice obiecte, apoi să le așeze în același loc.

Cu toate acestea, artista a încercat să îi găsească o altă întrebuințare. Ea explorează viitorul învățării automate, în special în dans, și cercetează potențialul incredibil pe care îl are inteligența artificială, în scopul potențării creativității umane.

“Cred că există o teamă în jur pentru roboții actuali și viitorii roboți, dar trebuie să ne gândim la modul în care oamenii și roboții pot lucra împreună. Până la dans, cred că există o modalitate excelentă de a începe explorarea acestor întrebări”, a mai spus Merritt Moore.

“Cred că va fi super interesant să experimentezi creativitatea umană”

Balerina spune că există foarte multă teamă din partea oamenilor în legătură cu roboții.

“Cred că pictorilor le era frică de cameră, temându-se că le va lua slujba. 20 de ani mai târziu, încă mai avem pictori și avem camere, și avem oameni care se pot exprima cu adevărat prin intermediul unei camere.

În același mod, cred că vom avea mereu dans, dar dacă avem roboți care interacționează, cred că vor fi oameni care vor crea un dans și va fi doar un instrument diferit pentru exprimarea umană”, a concluzionat artista.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase