EXCLUSIV. Criză alimentară în România? Expert pe piața de cereale, despre profit și speculă în vreme de război. „Povestea Ucrainei cu Rusia a condimentat acest joc. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate. Se numește «pragul durerii»”

EXCLUSIV. Criză alimentară în România? Expert pe piața de cereale, despre profit și speculă în vreme de război. Povestea Ucrainei cu Rusia a condimentat acest joc. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate. Se numește «pragul durerii»
Export de cereale/ Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 10/08/2022, 13:24
Actualizat: 10/08/2022, 18:38

Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, a declarat pentru Gândul că invazia Rusiei în Ucraina nu este altceva decât una pentru resurse, susținând că, într-o stare de război se fac profiturile cele mai mari, deoarece apar cei mai mulți speculatori. În ceea ce privește criza alimentară despre care se tot vorbește, consultantul în agricultură susține că nu există nicio îndoială că, astăzi, lumea nu ar putea fi hrănită, principala problemă reprezentând-o însă prețurile ridicate. Consecințele, spune Cezar Gheorghe, se vor vedea în scăderea consumului, iar întreaga situație va degenera în ceea ce se numește „pragul durerii.” Mai exact, omul va fi mult mai atent la cât, cum și ce va cumpăra. Concluzia expertului: „Criza alimentară este în preț!”

Consultantul pentru comerțul cu cereale susține că România nu are o direcție clară în ceea ce înseamnă domeniul agricol, asta și pentru că guvernanții noștri nu au știut, de-a lungul timpului, să transforme provocările în oportunități, lucru care se răsfrânge în creșterea prețurilor și, implicit, în buzunarul cetățeanului.

Expertul român pe zona de agricultură explică și faptul că, în ciuda contextului internațional, România are o poziție globală în acest comerț, portul Constanța fiind cea mai bună ofertă din punct de vedere a sustenabilității, credibilității și corpului logistic. Tocmai de aceea, Cezar Gheorghe vede mai mult decât necesară crearea la nivelul Guvernului unei structuri care să se ocupe efectiv să lege cererea cu oferta.

„Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale”

„Știm că Ucraina este un bazin carbonifer foarte dezvoltat. Mai ales în regiunea Donbas. Este adevărat că, într-o stare de război, se fac profiturile cele mai mari. Nu uităm anii de după cel de-al doilea război mondial, când erau niște profituri colosale și niște speculatori la ordinea zilei pe toate palierele. Așa se întâmplă și acum.

Ca un corolar: nu există practic vreo îndoială astăzi că lumea nu ar putea fi hrănită, problema este prețul. La fel se întâmplă și în România. Am sesizat de vreo două saptămâni tendința precesatorilor spunând că prețurile produselor de panificație vor crește cu 40% și ne întrebăm și noi pe ce bază fac ei asta pentru că grâul a scăzut la preț.

Povestea Ucrainei cu Rusia este una ce efectiv a trebuit să condimenteze acest joc, pentru că Rusia, ocupând în acest moment toată partea de Sud-Est a Ucrainei, coordonează efectiv la nivel global, cel puțin 25% din comerțul mondial de grâu. Rusia nu a avut nicio secundă, dar absolut nicio secundă, restricții pe exportul de cereale. Ea a avut doar restricții pe comerțul cu nave. Navele lor nu erau primite, nu marfa lor. Aici Rusia a jucat cu două mutări în fața tuturor. Efectiv, și-a construit rețele de distribuție din spatele scenei, via Pakistan, via India.”

„Trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero”

„Asta nu justifică ca populația României să plătească 40% în plus. Suntem și așa destul de amețiți și mânați ca o turmă de oi din stânga în dreapta cu pandemia, cu panică, cu scumpirile astea de preț. Cred că este suficient, că ar trebui să fim puțin lăsați în pace să ne mai uităm și la ce mâncăm, cum mâncăm și cât mâncăm. Pentru că și aici intervine o problemă. Consumul va scădea dacă prețurile se mențin ridicate. Se numește pragul durerii. Omul va fi mult mai atent cu ceea ce cumpără și la cât cumpără.

România ar trebui să-și asume și să aibă curajul să-și ia decizii pentru că, la ora asta, din toată sfera politică românească, nimeni nu este în stare să zică asta ne este direcția, haideți să ne consultăm și să mergem în direcția asta. Noi nu facem altceva decât să fim reactivi. Pe lângă noi trec întotdeauna toate ocaziile, toate oportunitățile și noi trăim de pe o zi pe alta.

Principala direcție este aceea că trebuie să ne facem un sistem de irigații pe care să-l construim de la zero. Apoi, m-aș focusa extraordinar de mult pe o procesare la nivel intern, pentru că de aici poți pleca cu produse.  Și punctul trei: aș crea o structură la nivelul Guvernului, dar care să se ocupe efectiv să lege cererea cu oferta. Aceste trei lucruri înseamnă totul pentru România.”

„Portul Constanța poate deveni efectiv partea turnantă pentru comerț și transport”

„Noi mai avem un avantaj de care nu suntem conștienți sau chiar dacă suntem ne este frică să-l luăm. În momentul ăsta, avem o poziție globală în acest comerț. Portul acesta al nostru, Portul Constanța, este cea mai bună ofertă din punct de vedere sustenabilitate, credibilitate și corp logistic. Pentru că noi suntem cel mai aproape de canalul Suez și ai toate destinațiile. Iată avantajul nostru pe care nimeni nu dorește să-l vadă.

În tot acest context, România, cu Portul Constanța, poate deveni efectiv partea turnantă pentru comerț și transport, prin simplul fapt că toate transporturile de containere se pot realiza intrare și ieșire prin Portul Constanța. Nu știm, nu ne înțelegem rolul și locul. Bâjbâim și credeți-mă că am depus o grămadă de planuri de cum ar trebui făcut. A fost o liniște totală.”

„România își susține, ca de obicei, siguranța alimentară la nivel național”

Cât despre bilanțul României în agricultură pe 2022, consultantul Cezar Gheorghe susține că anul acesta este unul net inferior lui 2021 care a fost un an de poveste, cu care țara noastră nu se va mai întâlni prea curând.

„România va exporta grâu. Din nouă milioane tone îți rămâne suficient de mult ca să exporți. Deja, după prima lună iulie, suntem la egalitate cu Franța la exportul de grâu. Rapița a fost o splendoare și o abundență. În schimb, culturile de primăvară ne creează foarte multe probleme și tensiuni. În ceea ce privește porumbul, este cel mai urât an pe care l-am trăit. Ne vom acoperi piața internă, dar problema este că vom exporta foarte puțin.

Pe de altă parte, avem doi piloni de susținere: unul este Ucraina care va genera o recoltă superbă de porumb și va traversa pe aici, pentru că nu are pe unde prin altă parte, iar pe partea cealaltă, SUA va genera o recoltă suficientă și acoperitoare, astfel încât să poată inunda la propriu Peninsula Iberică, cea care cere cel mai mult porumb în acest moment”, explică consultantul Cezar Gheorghe.

„Să înțelegeți ce răspundere purtați pentru viitorul generațiilor următoare din România”

Consultantul Cezar Gheorghe, cu o experiență de aproape 20 de ani pe piața de cereale, are un mesaj  pentru președintele și premierul României, cărora le cere să-și găsească timp și să stea de vorbă cu oamenii care au expertiză și experiență în domeniul agriculturii și care pot găsi direcția corectă pentru țara noastră în ceea ce privește domeniul agricol.

„Am un  mesaj foarte puternic pentru premierul și pentru președintele României. Stați oameni buni și ascultați-ne și pe noi, o jumătate de oră. Stați de vorbă cu oamenii care știu, care au trăit și care au experiență și expertiză în aceste domenii. Ca să înțelegeți ce putem fi, față de ceea ce suntem astăzi și ca să înțelegeți ce răspundere purtați pentru viitorul generațiilor următoare din România.

Vreau să arăt cine suntem noi, ce putem fi noi, în condițiile în care nu deranjăm pe nimeni și în conndițiile în care ne luăm niște decizii care sunt total acord cu politicile UE. Să putem genera și noi o componentă foarte, foarte importantă în materie de cantități și de disponibilitate la nivelul european și la nivelul comerțului regional.”

Cezar Gheorghe, consultant pentru Clubul Fermierilor Români, expert analist pentru comerțul cu cereale

Este profesionist senior și expert analist cu o experiență de aproape 20 de ani pe piața de cereale. A ocupat anterior funcții de Head of Trading, Director General, Director Comercial, Manager de Vânzări și Achiziții în companii private. Deține o experiență vastă în construirea, transformarea și conducerea companiilor, împreună cu istoricul dovedit al creșterii rezultatelor și transformării situațiilor dificile în oportunități.

Cu o largă arie de expertiză – de la comerț cu cereale și semințe oleaginoase, la dezvoltarea bugetului, negocieri contractuale, gestionarea operațiunilor și a profiturilor – până la crearea unor modele de business și sisteme de management al riscului, Cezar Gheorghe deține cunoștințe  de business, puse în practică de-a lungul carierei sale.

Absolvent al facultății de Relații Internaționale și Studii Europene, și-a continuat formarea profesională prin participarea la training-uri, conferințe și centre de testare atât în Europa, cât și în Statele Unite, potrivit informațiilor cfro.ro.

Cezar Gheorghe este certificat GAFTA din anul 2004 în următoarele domenii: reguli contractuale, contracte și rezolvarea disputelor contractuale (Trade Policy, Contracts and Dispute Resolution).

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii