Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns în largul coastelor Turciei. Este primul export autorizat de la începutul războiului

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns în largul coastelor Turciei. Este primul export autorizat de la începutul războiului
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 02/08/2022, 22:26
Actualizat: 02/08/2022, 22:27

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, a anunțat ministerul turc al Apărării.

Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul Apărării de la Ankara, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acesta este primul export autorizat de cereale care pleacă din porturile ucrainene ca urmare a acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul de către Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.

Potrivit jurnaliştilor AFP, care au relatat de la faţa locului, nava, de 186 de metri lungime, a ajuns la o distanţă la care putea fi zărită de pe coastă înainte de ora locală 19.00 (16.00 GMT).

Potrivit Ministerului Apărării, nava era aşteptată la „intrarea în Bosfor în jurul orei 21.00” (18.00 GMT).

Inspecţia, solicitată de Moscova, care voia să se asigure de natura încărcăturii, va fi „efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi turci, ruşi, ucraineni şi ai ONU, apoi Rezoni îşi va continua drumul”, a declarat miercuri presei amiralul turc Ozcab Altunbulak, şeful Centrului de Coordonare Comun (CCC), care supervizează operaţiunile.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase