EXCLUSIV. Cum să-ți ajuți câinele să nu se sperie de petardele și artificiile de Revelion: Aceștia pot ajunge la crize epileptice din cauza zgomotului! (VIDEO)

Publicat: 31/12/2020, 15:26
Actualizat: 31/12/2020, 15:37

Dacă pentru noi sărbătorile sunt de multe ori un motiv de bucurie, pentru animalele de companie, ele pot fi un adevărat coșmar. Speriați de zgomotele puternice pe care le aud mult mai tare decât noi, din cauza artificiilor și a petardelor, câinii pot să fugă din curți sau pot ajunge până la crize epileptice.

Medicul veterinar, Alexandru Buzdea, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE cum sunt afectați câinii de zgomotul produs de artificii și petarde.

Crize epileptice și atacuri de panică

De cele mai multe ori ajung să aibă pur și simplu niște atacuri de panică. Și pot merge de la “încerc să evadez de unde sunt”, sar garduri, sparg geamuri, trec prin tablă, trec prin perete, prin ușă. Până la lucruri de genul crizelor epiletiforme, care le pot pune viața în pericol. Am avut cazuri de câini care au rămas agățați în gard, au fost loviți de mașini, și-au rupt picioare încercând să sară garduri. Plăgi sfâșiate din cauza asta”, a explicat medicul veterinar, Alexandru Buzdea.

Totodată, medicul veterinar a explicat că aceștia au auzul mult mai dezvoltat decât oamenii și simt inclusiv vibrațiile eliminate de focurile de artificii.

Le aud mult mai puternic decât le auzim noi, au un auz mult mai bine dezvoltat. Pe lângă asta, percep nu numai sunetul, dar și vibrațiile pe care le elimină aceste focuri de artificii. Înțelegem că e un mod de a sărbători acest lucru, dar e de preferat să fie făcute totuși într-un mediu controlat, mai departe de zonele cu aglomerație de populație. De obicei dacă câinii sunt sănătoși le recomandăm produse pe bază de plante, chiar până la sedative care au efecte destul de puternice. Cel mai bun remediu este prezența proprietarului care îl poate calma”, spune medicul.

Directorul Clubului Câinilor Utilitari: „Plimbări cât mai departe de vuietul orașului”

Vlad Popescu, directorul Clubului Câinilor Utilitari, le recomandă celor care au un câine cu un temperament care se sperie foarte repede, plimbări în natură, locuri liniștite, cât și folosirea zgărzilor, hamurilor care nu ies de pe gâtul animalului: „Atunci când intrăm în casă să încercăm să le oferim un loc un pic mai sigur. Atenție, să îl oferim, nu să îi împingem acolo. Și să îi lăsăm să se calmeze singuri. E foarte important să nu intrăm în jocul ăsta, în cercul ăsta în vicios în care câinele se sperie, eu mă sperii lângă el și toți plângem de mila unul altuia”, explică Vlad Popescu.

Pentru câinii care stau în curte la țară, Vlad Popescu recomandă ca aceștia să stea într-un loc cât mai liniștit, cum ar fi un hambar sau garaj.

Trebuie găsit un loc în hambar, găsit un loc în garaj, găsit un loc unde câinele respectiv să se simtă un pic mai sigur decât afară. Și lăsat să-și găsească liniștea acol.  Încet, încet îl aducem în situații în care în mod controlat se provoacă aceste zgomote. Și ne asigurăm că câinele este într-o postură favorabilă, capabil să ignore ce se întâmplă acolo din punct de vedere sonor”, mai explică acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun