Locuitorii din Craiova se plâng că le vin facturi uriașe la căldură. „Plătim 2.000 de lei la întreținere. Vom muri în case”

Locuitorii din Craiova se plâng că le vin facturi uriașe la căldură. „Plătim 2.000 de lei la întreținere. Vom muri în case”
Facturi uriașe la căldură în Craiova / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 24/01/2023, 19:02

În Craiova, noile facturi la căldura a declanșat mânia oltenilor. Oamenii se plâng că vor muri de foame dacă plătesc atât de mulți bani pe întreținerea apartamentelor.

Asociațiile de proprietari sunt pline de mesaje de nemulțumire din partea locatarilor.

Craiovenii plătesc acum dublu la întreținere

Mulți spun că au ajuns să primească în decembrie facturi de două ori mai mari la întreținere decât în luna precedentă. Pentru cei care locuiesc la bloc, întreținerea pe ultima lună din 2022 a fost un adevărat șoc.

Ce să-i spun eu unui bătrân care locuiește într-o amărâtă de garsonieră? De ce trebuie să plătească 950 de lei, adică jumătate din pensie? Nici eu nu știu, nimeni nu ne dă nicio explicație. Astea sunt noile prețuri, așa ni se spune. Iar cei de la Primărie spun că nu au mai avut bani să ne subvenționeze si am ajuns în situația asta„, a reacționat George Cosmescu, președinte al unei asociații de proprietari.

Cartierul Sărari din Craiova este locuit, în mare parte, de oameni cu venituri mici și medii. Locatarii blocurilor sunt deciși să acționeze în judecată furnizorul de gaze naturale, cel care emite facturile.

Trebuie să facem ceva. Dacă plătim atât de mult acum, când vremea a fost frumoasă, ce ne facem când vine frigul cu adevărat? Facem credite să putem achita facturile? Unde am ajuns?! Nu-i putem lăsa să-și bată joc de noi la nesfârșit”, s-au revoltat oltenii.

Gheorghe Albu, și el președinte de asociație de proprietari, prezintă aceeași situație: „La asociația noastră, în luna noiembrie factura a fost de 64.000 de lei, iar în luna decembrie, aproape 137.000 de lei. Deci, mai mult decât dublu. La o garsonieră, de exemplu, doar căldura este 650 de lei, iar întreținerea cu totul depășește 1.000 de lei. Pentru un apartament cu 2 camere, căldura este de vreo 950 de lei, iar întreținerea este între 1.200 de lei – 1.400 de lei. La 3 camere este jale! Întreținerea ajunge la 2.000 de lei. Prețurile sunt uriașe fie că vorbim de blocuri cu repartitoare sau fără repartitoare”, a declarat Gheorghe Albu.

Oamenii au ajuns să se împrumute pentru plata facturilor

Ca să iasă din impas, mulți craioveni s-au împrumutat de bani la rude și alți apropiați.

La o asemenea soluție se gândește și Maria Cioroianu, care locuiește împreună cu soțul si nepoata într-un apartament cu trei camere. Pentru cei doi pensionari, traiul în 2023 a devenit un chin.

Fiica noastră a decedat la nașterea fetiței. Ne descurcăm foarte greu, avem pensii mici, lunar trebuie să cumpărăm medicamente, să avem grijă de copil, de unde să plătim noi 1.200 de lei? Atât ne-a venit întreținerea. Am vorbit cu soțul. Trebuie să găsim pe cineva să ne împrumute. Altfel, nu avem nicio șansă. Dar, luna viitoare ce facem? Cine ne mai împrumută și de unde dăm banii înapoi?„, afirmă, cu disperare în glas, Maria Cioroianu.

Potrivit adevarul.ro, în Craiova au avut loc patru modificări ale prețului agentului termic în ultimii doi ani. În august 2022, prețul ajunsese la 551,57 lei per gigacalorie. În decembrie, a urcat la 587,92 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase