MUNCĂ. Proprietarul unei crame din Italia a trimis avionul charter după opt muncitoare românce! De ce a recurs la acest „gest nebunesc”

Redactor:
Gandul
MUNCĂ. Proprietarul unei crame din Italia a trimis avionul charter după opt muncitoare românce! De ce a recurs la acest „gest nebunesc”
MUNCĂ. Proprietarul unei crame din Italia a trimis avionul charter după opt muncitoare românce! De ce a recurs la acest „gest nebunesc” / Sursa FOTO: https://www.hofstatter.com

Un om de afaceri din Provincia Autonomă Bolzano (nordul Italiei) a recurs la un gest pe care chiar el în numește „nebunesc”. Proprietar de cramă, Martin Foradori Hofstätter a trimis avionul charter după opt muncitoare românce pe care le-a adus să muncească pe podgoria sa!

Din cauza restricțiile impuse de pandemia Covid-19, româncele nu au putut ajunge în Italia. Ele au fost întoarse din drum la granița cu Ungaria. Fiindcă nu se poate lipsi de ajutorul lor, Martin Foradori Hofstätter a închiriat un avion tip charter și l-a trimis la Cluj, de unde femeile s-au îmbarcat și astfel au fost aduse în regiunea Alto Adige.

Cele opt românce, instruite special de Hofstätter

„Vreau să spun că mâna de lucru în vie, în această zonă a Italiei, adică în Alto Adige, la granița cu Austria, de mai bine de 30 de ani provine din străinătate. În cazul meu, de aproximativ 10 ani am acest grup de doamne care vine din România. Este un grup pe care l-am instruit și care a învățat această meserie foarte delicată”, a spus Martin Foradori Hofstätter, proprietarul cramei.

Nici omul de afaceri nu-și explică prea bine gestul pe care l-a făcut, știe că „a un gest pe care îl pot numi nebunesc, nu cred că l-a mai făcut nimeni înainte”. Totuși, îi este recunoscător cuiva: „Am avut noroc apoi cu acest om de afaceri din Alto Adige, care ne-a pus la dispoziție avionul personal pentru această misiune de salvare din România”.

Ce condiții de muncă oferă angajatorul

În Bolzano, mâna de lucru specializată reprezintă o problemă, iar dacă nu ar fi reușit să le aducă pe românce, Martin Foradori Hofstätter ar fi înregistrat pierderi uriașe.

„Sunt multe persoane care au înțeles motivul acestui gest, cum sunt și multe, din păcate, care m-au atacat și criticat pentru ce am făcut. Sunt persoane care nu știu nimic despre vin, despre vie. Cred că sticla de vin crește pe o plantă și că nu trebuie făcut nimic. Nu știu câtă muncă se află în spate. Nu este o chestiune în care nu vreau conaționali la muncă, italieni. Dar această meserie, în ultimii 30 de ani, conaționalii mei nu au mai vrut să o facă. Nici măcar nu au mai vrut să învețe meseria.

Suntem într-o situație dramatică, dar un lucru important pentru mine este și continuitatea. Eu nu pot lua pe cineva care să lucreze o lună, două, trei, oameni care atunci când vor începe lucrurile să se miște vor pleca. Eu am nevoie de continuitate”, a explicat Hofstätter, conform Digi 24.

Cele opt românce lucrează în condiții dintre cele mai bune. Iată ce spune angajatorul lor: „Aceste doamne sunt angajate oficial, noi le punem la dispoziție un apartament, nu trebuie să plătească chiria, nu trebuie să plătească nici curentul, nu trebuie să plătească apă, încălzire. Totul este oferit de firmă”.

Tags:
Inchide