Pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi 700 de lei în plus. Când și cum vor primi banii

Pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi 700 de lei în plus. Când și cum vor primi banii
Ajutorul este menit pensionarilor cu venituri mici / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/06/2022, 15:53

Cabinetul Ciucă a aprobat, în ședința de joi, acordarea, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, a unui ajutor financiar unic, în valoare de 700 de lei, pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Potrivit Executivului, Ordonanța de Urgență inițiată de Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

Inflația a urcat la aproape de 14% în aprilie față de anul trecut, potrivit INS, cea mai mare scumpire este la gaze, cu peste 85%. În prezentarea Raportului BNR privind inflația.

Care este impactul bugetar

În categoria beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale intră persoanele care fac obiectul actelor normative cu caracter special prin care se acordă drepturi bănești cu titlu de indemnizații reparatorii necontributive, persoane care pot avea sau nu calitatea de pensionari ai unuia dintre cele două sisteme de pensii, se arăta în proiectul actului normativ.

Conform estimării oficiale, cuprinsă în nota de fundamentare a proiectului de OUG inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în România aproximativ 3.300.000 de pensionari au venituri mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Impactul bugetar preconizat este de 2,32 de miliarde de lei, după cum arată documentul guvernamental citat. Drepturile propriu zise estimate pentru 3,3 milioane de pensionari sunt de 2,31 miliarde de lei, la care se adaugă cheltuielile cu taxele poștale în sumă de 13.860 lei.

„Aceşti bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populaţie a acestor sume exact în calendarul pe care ştim că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, a spus Mariu Budăi, ministrul Muncii, în26 mai, la Palatul Parlamentului.

„Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații”, se arată în proiectul de OUG.

Această sumă nu este luată în calcul pentru:

  • stabilirea plafonului prevăzut prin Hotărârea de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referința al medicamentelor, cu modificarile și completările ulterioare.
  • stabilirea contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor care beneficiază de bilete de tratament balnear, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice.
  • stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

În plus nu este supusă executării silite prin poprire.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult