Românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendaţi. Președintele INS: Colegii mei vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative

Românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendaţi. Președintele INS: Colegii mei vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative
Recensământ 2022 / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/08/2022, 15:45
Actualizat: 07/08/2022, 15:46

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), a precizat că românii care nu și-au completat datele online sau cu ajutorul recenzorilor nu vor fi amendați. Potrivit legii, cei care refuzau sau împiedicau participarea la recensământ erau vizași de amenzi de mii de lei. La finalul demersului național, aproximativ 5% din populația rezidentă estimată de autorități nu fusese recenzată.

Românii rezidenți care nu au participat la recensamânt nu vor fi amendați, iar datele lor vor fi colectate din surse administrative, a anunțat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, citat de Observator.

Conform prevederilor legale, persoanele care refuzau recenzarea riscau o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedicau accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale erau prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Recensământul populației și locuițelor 2021 a debutat în 14 martie, cu posibiltatea de auutorezenzare online, după ce, din 1 februarie, se derulase etapa de oreluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021.

Când vor fi anunțate primele date oficiale

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Pe 31 iulie 2022, a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât și prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă.

Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane), potrivit Institutului Național de Statistică.

Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 vor fi publicate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

La ultimul recensământ, derulat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când erau 22,8 milioane de locuitori. Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă era în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, din 2002, în special din cauza migrației externe. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom