Românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendaţi. Președintele INS: Colegii mei vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative

Românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendaţi. Președintele INS: Colegii mei vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative
Recensământ 2022 / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/08/2022, 15:45
Actualizat: 07/08/2022, 15:46

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), a precizat că românii care nu și-au completat datele online sau cu ajutorul recenzorilor nu vor fi amendați. Potrivit legii, cei care refuzau sau împiedicau participarea la recensământ erau vizași de amenzi de mii de lei. La finalul demersului național, aproximativ 5% din populația rezidentă estimată de autorități nu fusese recenzată.

Românii rezidenți care nu au participat la recensamânt nu vor fi amendați, iar datele lor vor fi colectate din surse administrative, a anunțat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, citat de Observator.

Conform prevederilor legale, persoanele care refuzau recenzarea riscau o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedicau accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale erau prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Recensământul populației și locuițelor 2021 a debutat în 14 martie, cu posibiltatea de auutorezenzare online, după ce, din 1 februarie, se derulase etapa de oreluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021.

Când vor fi anunțate primele date oficiale

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Pe 31 iulie 2022, a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât și prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă.

Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane), potrivit Institutului Național de Statistică.

Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 vor fi publicate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

La ultimul recensământ, derulat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când erau 22,8 milioane de locuitori. Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă era în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, din 2002, în special din cauza migrației externe. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase