Sebastian Burduja, soluție pentru reducerea facturilor cu termoficarea: Legarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz. Cât ar dura

Publicat: 18/02/2024, 14:32

Conectarea celor patru centrale electrice de termoficare (CET) ale Capitalei direct la rețeaua operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, pentru a elimina costurile cu distribuitorul este una dintre soluțiile pentru problemele termoficării din Capitală, implicit pentru reducerea facturilor bucureștenilor, soluție prezentată duminică de Sebastian Burduja.

Președinte al PNL București și potențial candidat la Primăria Municipiului București, Sebastian Burduja, a criticat, duminică, din incinta CET Vest, atitudinea actualului și fostului edil-șef al Capitalei, care, potrivit spuselor sale, nu au reușit să rezolve situația termoficării, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă bucureștenii, cu ocazia unui eveniment de presă organizat de PNL.

„Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme. Este și o problemă simplă, care ar fi putut fi rezolvată pe parcursul anilor, dar pe care primarii care au ocupat fotoliul din Primăria Generală nu au fost în stare s-o rezolve. Nu au prezentat soluții sau când au avut soluții și fonduri, cum e cazul ultimilor opt ani de zile, nu și-au dat interesul”, a afirmat Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei.

Potrivit liderului PN București, problemele din rețeaua termoficare determina facturi de întreținere mai mari pentru locuitorii Capitalei față de cei ai municipiilor cu sisteme în care s-au făcut investiții , precum Oradea, dar și o problemă constantă a lipsei căldurii și apei calde pentru sute de mii de bucureșteni, dând exemplul avariei recente la magistrala Berceni, care a afectat 200.000 de bucureșteni.

„De fapt, de ce s-au întâmplat toate aceste lucruri? Pentru că cel mai rece duș pentru bucureșteni au fost promisiunile lui Nicușor Dan, promisiunile Gabrielei Firea, dincolo de dușul rece pe care sunt nevoiți să îl facă în fiecare dimineață”, a afirmat Sebastian Burduja.

Cu ocazia vizitei de la CET Vest, liderul PNL București a prezentat soluțiile sale pentru reducerea facturilor.

„Soluțiile nu sunt complicate și de aceea suntem astăzi în fața dvs. să vă prezentăm concret cum pot fi reduse costurile la factura bucureștenilor, cum pot bucureștenii să plătească mai puțin la întreținere și cum pot să aibă acces constant la un serviciu de bază, căldură și apă caldă”, a spus Sebastian Burduja.

„Înțeleg că dl. Nicușor Dan nu are această problemă, dânsul având la primărie un sistem propriu de încălzire-răcire și am înțeles că și acasă ar fi tot cu centrală proprie, dar, totuși, dânsul este primar și rog de la bun început să lase puțin campania și să facă niște lucruri simple. I-am pus chiar noi la dispoziție, din partea Ministerului Energiei, 590 de milioane de euro, fonduri pentru reabilitarea rețelei. Tot ce trebuie să facă este să depună un proiect. Nu este nicio filozofie”, a spus Sebastian Burduja, alături de directorul general al ELCEN Claudiu Crețu.

Fuziunea ELCEN – Termoenergetica, cea mai importantă soluție

Concret, potrivit lui Sebastian Burduja, prima soluție și cea mai importantă pe termen mediu și lung este fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB). Această propunere a fost agreată, sub forma unui memorandul, la nivelul Guvernului, pe 31 ianuarie, la propunerea Ministerului Energiei, care a notificat recent PMB să își exprime oficial punctul de vedere pe această temă, pentru a putea urma pașii procedurali pentru aprobarea fuziunii.

„În acest moment, când vorbim noi astăzi acum Termoenergetică, această companie a Primăriei Generale are în continuare datorii de 800 de milioane de lei către ELCEN. Nu poți să fii om serios să afirmi că ai scos Primăria din faliment și să ai o datorie curentă de 800 de milioane de lei. Nu mă refer la datoriile istorice pe care RADET le-a înregistrat către ELCEN acum ani de zile. Mă refer pur și simplu la datorii acumulate în acești ani de administrația Nicușor Dan. Deci, adevărul înainte de toate”, a spus Sebastian Burduja.

Președintele PNL și-a exprimat speranța că edilul-șef al Capitalei își va da acordul pentru fuziunea ELCEN – Termoenergetica.

„Sper să o facă, pentru că la precedenta corespondență a fost un monolog. I-am scris acum opt luni de zile. Nici până în ziua de azi n-am primit răspuns, când îi atrăgeam atenția că totuși era un miliard de lei datoria Termoenergetica înspre ELCEN. Deci fuziunea trebuie făcută, sistemul este integrat, el trebuie planificat integrat, investițiile trebuie integrate și așa vor scădea și costurile pe factura bucureșteanului”, a spus Sebastian Burduja.

Conectarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz

O a doua soluție pe care Sebastian Burduja a prezentat-o în premieră duminică este racordarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz.

„E o soluție de care trebuiau să se ocupe alții înaintea mea și îmi pare rău că n-au făcut. Primii care trebuiau să se ocupe au fost primarii Bucureștiului, doamna Firea, domnul Nicușor Dan. Ce se întâmplă? ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic, apă caldă și căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN-ul plătește către Transgaz 4 lei per MWh, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă – sau în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, 400 de metri – ELCEN plătește 17 lei/MWh distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, soluția a fost găsită înpreună cu directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu și echipa sa, specialiști ai Ministerului Energiei, și cu sprijinul Transgaz.

„Îi mulțumesc domnului Ion Sterian (directorul general al Transgaz – n.r.) pentru tot suportul acordat pentru a racorda cele patru CET-uri direct în rețeaua Transgaz. Ca să vă dați seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în toți acești ani, ELCEN a plătit – și bucureștenii au plătit din buzunarul lor – undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Deci, aceștia sunt bani care prin investiția pe care o vom face îi vom economisi de la fiecare bucureștean în parte”, a precizat Sebasrtian Burduja.

Ministrul Energiei crede că această soluție de va simti rapid în facturi.

„Vreau să-i mulțumesc încă o dată domnului Crețu că ș-a mișcat foarte repede, și ELCEN și Trangaz, și deja au studiu de fezabilitate contractat pentru a putea face aceste prime lucrări. Ele trec în general pe sub căile ferate care transportau păcura la cele patru CET-uri, nu mai este cazul, ele nu mai funcționează pe bază de păcură, deci lucrările se pot face într-un termen destul de rapid și asta se va simți într-un an, doi – trei, când se termină toate cele patru proiecte în buzunarul fiecărui bucureștean”, a spus Sebastian Burduja.

Claudiu Creți a estimat că în doi ani ar putea fi rezolvată această problemă, cel mai mare impediment în acest moment fiind partea de avize și autorizații.

Conferința integrală de la CET Vest:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii