Șofer la 16 ani. Cum înveți, așa conduci toată viața. Școli, avantaje, condiții, taxe

Șofer la 16 ani. Cum înveți, așa conduci toată viața. Școli, avantaje, condiții, taxe
Publicat: 11/03/2023, 10:00

România conduce și în topul țărilor europene cu cele mai multe catastrofe rutiere. Infrastructura dezastruoasă este una dintre cauzele majore, dar educația rutieră este mama nenorocirilor. Cum înveți, așa conduci toată viața, susțin instructorii profesioniști de pilotaj, și nu numai. Este unul din motivele pentru care este recomandat ca abilitățile înnăscute ale copiilor să fie lustruite cât mai devreme cu putință. Este de preferat să învățăm să controlăm un vehicul la 14-15 ani îndrumați de un profesor într-ale pilotajului, decât să luam lecții de depășit pe linia de tramvai, la 30 de ani, de la un taximetrist mucegăit în rele. O școală de pilotaj este scumpă, viața inestimabilă. Un bun șofer își salvează viața lui și a celorlalți din trafic, șosea sau trotuar, în același timp.

În Europa, adică și în România, vârsta la care poate fi luat permisul de conducere este 16 ani. Minorul poate să conducă scutere/motociclete, tricicluri sau vehicule pe patru roți electrice sau cu ardere internă de mică cilindree. În unele țări, de la 17 ani, minorii pot conduce mașini normale doar însoțiți de un adult care a dobândit carnetul de minimum 5 ani. Mașinile și motocicletele normale pot fi conduse de la 18 ani. Prin noile directive UE, regula ar trebui să se aplice în toate țările de sub tutelă.

În privința motoarelor tari, sport, acestea pot fi conduse pe drumurile publice doar după cinci ani de experiență sau 23 de ani împliniți.

Piloții sau motocicliștii profesioniști minori sau sub vârsta de 23 de ani pot conduce bolizi doar pe circuitele de curse. Celebrul Valentino Rossi era triplu campion mondial la 21 de ani, dar nu avea voie să ruleze pe șoselele publice cu bolidul de 500 cc cu care zburda pe circuit!

Copiii trebuie educați/antrenați pentru lumea în care vor trăi ei, nu în cea care viețuim noi, zicea un dascăl luminat, Maria Montessori. În cazul acesta iată câteva motive pentru care este obligatoriu ca mititeii să învețe să călărească o mașină sau motor cât mai devreme:

  • Prezervarea abilităților locomotorii înnăscute, reflexele, la fel ca la înot;
  • Prezervarea abilităților psihomotorii înnăscute, atenția distributivă, cum ar fi cea de a privi în trei oglinzi deodată;
  • Anticiparea pericolului și inhibarea panicii;
  • Dobândirea regulilor de circulație și civice în trafic de la o vârstă cât mai mică, șapte ani de acasă;
  • Respectul în traficul public este un reflex antrenat în timpul curselor sportive;
  • Evitarea/limitarea riscurilor ca minorul să conducă din teribilism fără să aibă cunoștințele necesare, cu sau fără permis
  • Aptitudinea de a gândi ca un pieton când ești la volan și ca un șofer când ești pieton, mai ales pe zebră;
  • Driverul știrb se va spăla pe dinți abia după ce își va pune centura de siguranță;
  • Se reduce sensibil riscul de infarct/AVC al părinților când nu-și găsesc cheile de la mașină;

Un dascăl-pilot argumenta pe pista de karting:

Conduc de o viață tot ce are motor sau pedale, mai puțin avioane, dar ce fac mucoșii ăștia la 10 ani n-o să-mi iasă niciodată. Îl vezi pe ăla mic, niciodată n-o să-ți dea flash-uri, bine, nici n-o să-l simți…!”

Permis la 16 ani

Permisele pentru minori sunt B1, A1 și AM. Tarifele sunt aproximativ 2.000 de lei, la școlile obișnuite. Dar noi vă sfătuim să apelați la cele care au și cursuri de pilotaj, conducere defensivă etc, din motivele enumerate mai sus.

Permis B1

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15 kw (20 cai putere). În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani.

Permis A1

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani.

Permis AM

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.

Din păcate, cursurile/antrenamentul pentru permis, conform legislației prăfuite din România, încep abia la 15 ani și 9 luni, dar există portițe. Nu ezitați să comiteți o “infracțiune” pentru binele public și al copilului!

Minorii au aceleași obstacole de depășit: legislație, ore de conducere în trafic și poligon, 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală este nevoie de acordul părinților, carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale și certificat de cazier judiciar.

Test pentru seriozitatea școlii de șoferi

Aveți pe cineva care să garanteze succesul la examen? Cât?

Daca răspunsul este afirmativ, treceți-l pe roșu!

Din simularea telefonică Gândul, 80% din răspunsuri sunt afirmative, pe un eșantion de 25 de iresponsabili!

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, este nevoie de întocmirea dosarului pentru examen, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere și copia cărții de identitate.

(În mod normal, copiile de orice fel și cazierul judiciar nu ar trebui să mai fie necesare în curând conform noilor reglementări).

Ce mașinuță să-ți ia mama?

Opțiunile de mașini pentru 16 ani sunt destul de limitate. Cel mai popular cvadriciclu este Aixam Coupe sau Aixam eCity. Aceste modele de mașini sunt produse în Franța. Alte două variante vin tot din Franța, dar se găsesc destul de greu pe piața din România. Acestea sunt Chatenet CH26 și Ligier JS50.

De ceva timp, mașinile care pot fi conduse de minori pot gasite și second-hand în târgurile de profil. Cam scumpe, în jur de 7-8.000 euro.

Dar oricum cu toții vom conduce mașini electrice sau hibrid de mâine-poimâine, efortul financiar este obligatoriu pentru întreaga familie.

Alte țări, alte reguli

În Statele Unite ale Americii sau Canada, minorii de peste 16 ani pot conduce cu însoțitor adult orice mașină, dar nu pot lua pasageri în mașină (cu excepția însoțitorului) și nu au voie să circule noaptea.

La nivel european, Germania le permite adolescenților să-și ia permisul de conducere de la 17 ani. În primele 12 luni, trebuie să fie însoțiți în permanență de o persoană care are cel puțin 30 de ani și minimum 5 ani de experiență la volan.

Foto: Teia Eikhout

CITEȘTE ȘI: 

Un maramureșean a demonstrat că poate obține permisul de conducere la vârsta de 72 de ani

Medicii pot solicita anularea permisului de conducere dacă suferi de anumite afecțiuni. Care sunt acestea

Și-a reînnoit permisul de conducere la vârsta de 104 ani. Ce l-au pus să facă examinatorii din comisie pe venerabilul italian

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...