Sporul natural negativ s-a accentuat în iunie, pe fondul crizei sanitare. Datele INS

Redactor:
Madalina Prundea
Sporul natural negativ s-a accentuat în iunie, pe fondul crizei sanitare. Datele INS
Acuzații grave la un spital din Alba Iulia. Un bebeluș a murit la două zile după naștere, după ce medicul a refuzat să-i facă operație de cezariană mamei, în lipsa testului Covid

Sporul natural negativ s-a accentuat în luna iunie 2020 decât cel din luna iunie 2019, arată datele provizorii date publicității luni de Institutul Național de Statistică. Acesta este cu 140% mai ridicat în unie 2020, față de perioada similară a anului trecut, respectiv un excedent al decedeaților față de născuții vii de 6287 de persoane, comparativ cu 4480 de persoane.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că sporul natural negativ s-a accentuat în luna iunie 2020, cu un excedent al numărului deceselor comparatic cu al copiilor născuți vii de 6287 de persoane. Numărul nașterilor a continuat trendul descendent al lunilor trecute, precizează INS, care face referire la efectele crizei sanitare asuprea fenomenelor demografic.

Câți copii s-au născut în iunie

„Numărul nașterilor a scăzut față de aceeași perioadă din anul precedent, atât în lunile martie, aprilie, mai, cât și în luna iunie. Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în cazul deceselor, în special în lunile aprilie şi iunie 2020, când s-au înregistrat creșteri față de lunile aprilie şi iunie 2019. Cel mai mult a fost afectat fenomenul nupțialității”, precizează INS.

În luna iunie 2020, numărul naşterilor înregistrate a scăzut față de luna iunie 2019, dar a crescut faţă de cel înregistrat în luna precedentă (mai 2020), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică.

În iunie 2020, s-a înregistrat naşterea a 14.786 copii, cu 1.913 mai mulţi copii decât în luna mai 2020, dar numărul născuţilor-vii înregistrat în luna iunie 2020 a fost mai mic cu 1263 comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Mai multe decese în mediul rural

Comparativ cu un an în urmă (faţă de luna iunie 2019), numărul deceselor a crescut, iar numărul deceselor copiilor sub un an, înregistrate în luna iunie 2020, a scăzut. Astfel, numărul deceselor înregistrate în luna iunie 2020 a fost de 21073, cu 824 decese mai multe decât în luna mai 2020. Numărul persoanelor care au decedat în luna iunie 2020 a fost cu 544 mai mare faţă de luna iunie 2019.

Potrivit datelor provizorii ale INS, în luna iunie 2020, aproape două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (8718 decese, reprezentând 41,4% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5014 decese, reprezentând 23,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4217 decese (20,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. Firesc, la polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 de ani (70 decese), 20-29 ani și 0-4 ani (fiecare grupă cu câte 103 decese).

În luna iunie 2020, în mediul urban s-a înregistrat decesul a 10.356 persoane, iar în mediul rural decesul a 10.717 persoane. Faţă de aceeaşi lună din anul 2019, numărul persoanelor care au decedat a crescut cu 353 persoane în mediul urban și cu 191 persoane în mediul rural, arată datele INS.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna iunie 2020, a fost de 83 copii, în creştere cu 6 decese sub 1 an faţă de luna mai 2020. Numărul născuţilor-vii înregistrat în luna iunie 2020 a fost mai mic cu 1263 comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Aproximativ o treime din căsătorile înregistrate acum un an

În ceea ce privește căsătoriile și divorțurile, în luna iunie 2020, s-a înregistrat puțin peste o treime din numărul căsătoriilor înregistrate în aceeași lună din anul 2019.

Astfel, numărul căsătoriilor a fost, în luna iunie 2020, cu 8702 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent.

Prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 în luna iunie 2020 s-au pronunţat cu 302 divorţuri mai puţine decât în luna iunie 2019.

„Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în lunile martie-iunie 2020, în contextul pandemiei COVID19, trebuie avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinței și în afara localității, au suspendat activitățile în spații închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorț aflate pe rol după sistarea stării de urgență. De asemenea, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce privește numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum și prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanți. Datele trebuie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică”, arată reprezentanții INS.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Lidl România, veste mare pentru toți clienții. Ce se întâmplă în 2021 cu magazinele
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide