Sporul natural negativ s-a accentuat în iunie, pe fondul crizei sanitare. Datele INS

Sporul natural negativ s-a accentuat în iunie, pe fondul crizei sanitare. Datele INS
Publicat: 10/08/2020, 11:49

Sporul natural negativ s-a accentuat în luna iunie 2020 decât cel din luna iunie 2019, arată datele provizorii date publicității luni de Institutul Național de Statistică. Acesta este cu 140% mai ridicat în unie 2020, față de perioada similară a anului trecut, respectiv un excedent al decedeaților față de născuții vii de 6287 de persoane, comparativ cu 4480 de persoane.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că sporul natural negativ s-a accentuat în luna iunie 2020, cu un excedent al numărului deceselor comparatic cu al copiilor născuți vii de 6287 de persoane. Numărul nașterilor a continuat trendul descendent al lunilor trecute, precizează INS, care face referire la efectele crizei sanitare asuprea fenomenelor demografic.

Câți copii s-au născut în iunie

„Numărul nașterilor a scăzut față de aceeași perioadă din anul precedent, atât în lunile martie, aprilie, mai, cât și în luna iunie. Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în cazul deceselor, în special în lunile aprilie şi iunie 2020, când s-au înregistrat creșteri față de lunile aprilie şi iunie 2019. Cel mai mult a fost afectat fenomenul nupțialității”, precizează INS.

În luna iunie 2020, numărul naşterilor înregistrate a scăzut față de luna iunie 2019, dar a crescut faţă de cel înregistrat în luna precedentă (mai 2020), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică.

În iunie 2020, s-a înregistrat naşterea a 14.786 copii, cu 1.913 mai mulţi copii decât în luna mai 2020, dar numărul născuţilor-vii înregistrat în luna iunie 2020 a fost mai mic cu 1263 comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Mai multe decese în mediul rural

Comparativ cu un an în urmă (faţă de luna iunie 2019), numărul deceselor a crescut, iar numărul deceselor copiilor sub un an, înregistrate în luna iunie 2020, a scăzut. Astfel, numărul deceselor înregistrate în luna iunie 2020 a fost de 21073, cu 824 decese mai multe decât în luna mai 2020. Numărul persoanelor care au decedat în luna iunie 2020 a fost cu 544 mai mare faţă de luna iunie 2019.

Potrivit datelor provizorii ale INS, în luna iunie 2020, aproape două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (8718 decese, reprezentând 41,4% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5014 decese, reprezentând 23,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4217 decese (20,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. Firesc, la polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 de ani (70 decese), 20-29 ani și 0-4 ani (fiecare grupă cu câte 103 decese).

În luna iunie 2020, în mediul urban s-a înregistrat decesul a 10.356 persoane, iar în mediul rural decesul a 10.717 persoane. Faţă de aceeaşi lună din anul 2019, numărul persoanelor care au decedat a crescut cu 353 persoane în mediul urban și cu 191 persoane în mediul rural, arată datele INS.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna iunie 2020, a fost de 83 copii, în creştere cu 6 decese sub 1 an faţă de luna mai 2020. Numărul născuţilor-vii înregistrat în luna iunie 2020 a fost mai mic cu 1263 comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Aproximativ o treime din căsătorile înregistrate acum un an

În ceea ce privește căsătoriile și divorțurile, în luna iunie 2020, s-a înregistrat puțin peste o treime din numărul căsătoriilor înregistrate în aceeași lună din anul 2019.

Astfel, numărul căsătoriilor a fost, în luna iunie 2020, cu 8702 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent.

Prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 în luna iunie 2020 s-au pronunţat cu 302 divorţuri mai puţine decât în luna iunie 2019.

„Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în lunile martie-iunie 2020, în contextul pandemiei COVID19, trebuie avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinței și în afara localității, au suspendat activitățile în spații închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorț aflate pe rol după sistarea stării de urgență. De asemenea, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce privește numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum și prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanți. Datele trebuie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică”, arată reprezentanții INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”