Veniturile populației au crescut în primul trimestru cu 15,3%, dar și cheltuielile s-au mărit. Pe ce se duc cei mai mulți bani

Veniturile populației au crescut în primul trimestru cu 15,3%, dar și cheltuielile s-au mărit. Pe ce se duc cei mai mulți bani
Fotografie cu caracter ilustrativ/ Sursa foto: Pexels
Publicat: 10/07/2024, 16:35

O gospodărie medie din România a avut, în primul trimestru din 2024, venituri cu 15,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Și nivelul cheltuielilor a crescut cu aproape același procent, de 14,6%. Aproape o treime din cheltuielile bănești reprezintă impozite, contribuții, cotizații și taxe, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică, dat publicității miercuri.

O gospodărie din România a obținut, în medie, 8.049 de lei pe lună în primul trimestru din 2024, cu 15,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Și nivelul cheltuielilor –de 6.843 de lei, care înseamnă 15% din venituri, a crescut cu aproape același procent, de 14,6%.

Defalcat pe persoane, veniturile totale medii au fost de 3.210 de lei, iar cheltuielile, de 2.729 lei.

Aproape o treime din cheltuielile bănești reprezintă impozite, contribuții, cotizații și taxe.

Care sunt sursele de venit ale românilor

Cea mai mare parte a veniturilor medii totale este formată din cele bănești  (7.473 lei pe gospodărie / 2.981 lei pe persoană)– iar aici salariile sunt principala sursă – dar la acest capitol sunt luate în calcul și veniturile în natură (576 lei pe gospodărie / 230 lei pe persoană) adică contravaloarea veniturilor în natură obținute de salariați și beneficiarii de prestații sociale și autoconsumul – adică contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii.

 • Salarii brute şi alte drepturi salariale (68,8%) – 5.539,24 lei
 • Venituri din agricultură – 92,58 lei
 • Venituri din activităţi neagricole independente – 143,29 lei
 • Venituri din prestaţii sociale – 1557,64 lei
 • Venituri din proprietate – 5,92 lei
 • Venituri din -vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei – 57,47 lei
 • Alte venituri bănești – 77 lei
 • Contravaloarea veniturilor în natură obținute de salariați și beneficiarii de prestații sociale – 102,73 lei
 • Contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii – 473,52 lei

Vaniturile din mediul urban au fost semnificativ mai mari decât în rural. Astfel, în mediul urban în trimestrul I 2024 a fost de 8.993 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.830 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

În mod evident, ponderea veniturilor în natură a fost de 12,4% în mediul rural, de 3 ori mai mare față de cea din mediul urban.

Cele mai mari cheltuieli

Cheltuielile totale de consum reprezintă cea mai mare parte, aproape 60%, iar aproximativ o treime merge către cheltuieli obligatorii, în timp ce pentru investiții se duce până într-un procent (0,7%) din cheltuieli.

Cheltuielile bănești medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, de 6.370 lei pe o gospodărie (2.541 lei pe o persoană), mai mari cu 4,7% față de trimestrul IV 2023.

Pe lângă acestea este luată în calcul contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii, în trimestrul I 2024, care a fost, în medie, de 474 lei lunar pe o gospodărie (189 lei pe o persoană), în creștere cu 10,7% față de trimestrul IV 2023.

În trimestrul I 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt:0

 • consumul (cheltuielile bănești de consum și contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4099 lei lunar pe o gospodărie (59,9%)
 • transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2323 lei pe o gospodărie (33,9%)
 • acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile bănești de producție și contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 154 lei pe o gospodărie (2,3%)

În mod previzibil, mediul de rezidenţă evidențiază diferențe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare.

 • Astfel, în mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.572 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.224 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.
 • Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 37,4% în cheltuielile totale, cu 9,6 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii a fost de 12,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Structura cheltuielilor

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1380 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%), conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP).

Urmează, ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 693 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 16,9%.

În top vin cele pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 302 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,4% în cheltuielile totale de consum medii lunare și de cheltuielile pentru transport în valoare de 300 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,3% în cheltuielile totale de consum medii lunare.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populației a fost cel efectuat pentru educație de 34 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare), potrivit INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță