Acuzații grave la adresa soților Bela și Marta Karolyi în scandalul Nassar. „Știau foarte bine ce se întâmplă în sala lor de gimnastică”

Redactor:
Silviu Bănilă
Acuzații grave la adresa soților Bela și Marta Karolyi în scandalul Nassar. „Știau foarte bine ce se întâmplă în sala lor de gimnastică”
Detalii pe gândul

În urmă cu o săptămână, Larry Nassar a fost condamnat la 175 de ani de închisoare, după ce peste 150 de victime au depus mărturie împotriva lui, scrie Daily Mail. Pe de altă parte, fosta membră a lotului național de gimnastică Jeanette Antolin a declarat că doi dintre cei mai cunoscuți antrenori din istorie știau că fetele erau abuzate sexuale în sala lor de la ferma din Texas.

„Știau Bela și Marta Karolyi în ce constă „tratamentul” lui Nassar?”, a întrebat MacCallum. „După parerea mea, nu aveau cum să nu știe. Știau despre abuzurile din anii 1970″, a declarat Antolin.

„Nu știau doar de abuzurile lui Nassar, ci și de comportamentul altor antrenori de acolo…”.

O altă fostă gimnastă, Jamie Dantzscher, a aprobat-o din cap pe colega sa. „Au existat și alți antrenori care abuzau copii?”, a întrebat Antolin.

„Da, au existat și alți care abuzau sportivi. De aceea vorbim de un întreg cult și de faptul că nu era doar un abuz psihic, fizic și emoțional”, a explicat Antolin.

„Am făcut terapie mulți ani, din cauza abuzurilor. Când am realizat că a fost vorba de un abuz sexual, mi-am zis: „Adăugați-l pe listă”.

Femeile au vorbit și de alte lucruri care se petreceau la Ferma Karolyi din Texas, unde se antrena echipa națională de gimnastică a SUA.

„Știți, ne trezeam dimineața și ne dădeau de mâncare, dacă aveau…”, a declarat Dantzscher.

„Ne controlau să vadă dacă avem mâncare în rucsac. Nu aveam voie cu mâncare. Părinții noștri nu aveau voie la fermă. De obicei, ne trezeam și luam micul dejun. Nu aveam voie să vorbim una cu alta în timpul mesei”.

„Mâncarea ne distrăgea atenția”, a spus Mattie Larson. „Da, exact. Își doreau să fim concentrate 100% mereu, tot timpul. Și mi-era teamă – nu aveam voie să vorbim între noi, nu aveam voie să zâmbim. Nu aveam voie să interacționăm”, a povestit Dantzscher.

„Mi-era teamă să spun când mă loveam. Nu le-am povestit antrenorilor mei de rănile mele”.

Dantzcher a mai spus că, din această cauză, fetele i se confesau doar lui Nassar, în privința rănilor dobândite la antrenamente. Nassar le lăsa pe fete să concureze, deși erau rănite, un lucru pe placul antrenorilor.

La rândul ei, Larson a spus că nu crede 100% în vinovăția soților Karolyi: „O parte din mine crede că nu știau. Și mai cred că nu le păsa”, a conchis fosta sportivă.

Inchide