Diana Bahrin
27.05.2016
Sport & Mișcare

Lotul României de kaiac canoe, prins dopat. „Este o tragedie pentru sport”

Lotul României de kaiac canoe, prins dopat. „Este o tragedie pentru sport”
Lotul României de kaiac canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Este vorba nu numai de componenții celor patru bărci care ar fi urmat să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Rio, ci de toți componenții loturilor feminine și masculine de seniori, potrivit TVR. Pe lângă canotori, a fost depistată pozitiv și atleta Daniela Stanciu, calificată la JO 2016 la săritura în înălțime.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat  că vestea reprezintă o veritabilă „tragedie” și că va fi demarată o anchetă în regim de urgență pentru a se afla cum au ajuns sportivii în posesia medicamentului interzis.

„În afara celor doi prinși anterior, mai sunt alți 7 sportivi calificați la Rio din lotul de kaiac canoe care au fost depistați pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport și o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem că sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament”, a declarat Ioan Dobrescu, citat de TVR. 

Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac(kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu șiPetruș Gavrilă sunt sportivii care au picat controlul anti-doping. Cu toții obținuseră calificări la Jocurile Olimpice 2016, dar le-au pierdut, după acest moment. 

În aprilie, atletele Eva Tofalvi și Mirela Lavric au fost depistate pozitiv la meldonium. De asemenea, pe 13 mai, atleții Mihai Donisan și Claudia Ștef în vârstă de 27, respectiv 38 de ani, concurenți la probele de sărituri în înălțime și marș, și calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistați pozitiv cu  substanța interzisă la începutul acestui an de către WADA. Mihai Donisan a obținut calificarea la Rio după ce, în 2015 a avut o săritură de 2.29 metri. Claudia Ștef nu este la prima ispravă de acest fel din carieră. A mai fost găsită dopată în anul 2000 și a ratat astfel participarea la Jocurile Olimpice de la Atena.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acțiune determină multiplele lui efecte farmacologice: crește capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice și intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniumull posedă acțiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

 

Cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc a explodat! Toți componenții loturilor de kaiac canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, nu doar componenții celor 4 bărci calificate la Jocurile de la Rio.  În plus, va rămâne acasă și atleta Daniela Stanciu  care a căzut victimă aceleiași substanțe. – See more at: http://stiri.tvr.ro/soc-in-sportul-romanesc-toti-componentii-loturilor-de-seniori-de-la-kaiac-canoe-depistati-pozitiv_74657.html#sthash.pTJ1CQHb.dpuf
×
Inchide