Constructorul stadionului „Ilie Oană” din Ploiești vrea să blocheze conturile Primăriei pentru o datorie de 1,9 milioane de lei

Constructorul stadionului Ilie Oană din Ploiești vrea să blocheze conturile Primăriei pentru o datorie de 1,9 milioane de lei
Publicat: 31/10/2012, 22:52
Actualizat: 28/09/2018, 12:09

Constructorul stadionului „Ilie Oană” din Ploiești, care a câștigat în instanță 1,9 milioane lei ca „actualizare de preț” la contractul pentru refacerea arenei sportive, nu și-a primit banii și a contactat un executor judecătoresc pentru a bloca conturile Primăriei, afirmă primarul municipiului.

Primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, a declarat, miercuri, că Primăria Ploiești nu a plătit suma de 1,9 milioane lei câștigată în instanță de către constructorul stadionului „Ilie Oană” ca „actualizare de preț” și că el, personal, nu va semna niciodată un ordin de plată către această firmă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Primăria Ploiești nu a plătit nicio sumă de bani către Alpine Bau, eu personal nu o să semnez niciodată un ordin de plată către această societate comercială”, a spus primarul Iulian Bădescu.

Acesta a arătat că firma Alpine Bau a contactat un executor judecătoresc care a anunțat Primăria Ploiești că urmează să pună poprire pe conturile primăriei și pentru a recupera suma câștigată în instanță.

Bădescu a arătat că, în acest moment, conturile Primăriei Ploiești nu sunt blocate.

Primarul Ploieștiului spune că de vină pentru această situație este predecesorul său, Andrei Volosevici, acuzând că acesta a avut „o înțelegere” cu constructorul Alpine Bau.

„Este vorba despre o înțelegere între fostul primar și constructor în sensul că nu s-au plătit facturi și s-au recepționat lucrări care nu au fost comandate de către primărie și acum suntem obligați să le plătim”, a spus Iulian Bădescu.

Fostul primar Andrei Volosevici nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste acuzații.

Firma austriacă Alpine Bau GMbh în asociere cu firma All Plan Construction SRL a câștigat în instanță suma de 1.989.198,59 lei, reprezentând actualizarea prețului prevăzut în contractul de lucrări nr. 13325/28.07.2010 privind refacerea stadionului „Ilie Oană”, arenă sportivă refăcută din temelii în urmă cu un an, din fonduri de la bugetul local.

În data de 10 octombrie, Curtea de Apel Ploiești a menținut decizia pronunțată în aprilie anul acesta de Tribunalul Prahova care a dat câștig de cauză firmei austriece, obligând, prin sentința pronunțată, Primăria Ploiești să plătească suma de 1.989.198,59 lei, reprezentând actualizare de preț, la care se adaugă suma de 65.504 lei penalități de întârziere calculate pana la data introducerii acțiunii și în continuare penalități de 0,1% pe zi de întârziere din debitul principal datorat, pana la data achitării debitului.

Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă și irevocabilă.

Procesul câștigat la începutul acestei luni a fost deschis de către firmele care au renovat stadionul din Ploiești în octombrie 2011, la două luni de la inaugurarea arenei.

Fostul viceprimar al municipiului Ploiești Cătălina Bozianu, care s-a ocupat din partea Primăriei Ploiești de licitația pentru renovarea stadionului „Ilie Oană” declara, în iunie anul acesta, pentru MEDIAFAX că în contractul încheiat între autoritățile locale și firmele care au renovat stadionul este prevăzută posibilitatea actualizării prețurilor, fără ca această actualizare să reprezinte însă o obligație pentru beneficiar.

„Scrie în contract că prețurile pot fi actualizate, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru primărie. Instanța de judecată se va pronunța în acest sens”, afirma fostul viceprimar al municipiului Ploiești.

Procesul câștigat joi nu este singurul pe care constructorii stadionului „Ilie Oană” l-au intentat Primăriei Ploiești, cerând bani în plus de la municipalitate.

Alpine Bau GMBH a dat în judecată municipiul Ploiești cerând suma de 1.232.363,44 lei ca penalități de întârziere la plata a cinci facturi emise în baza contractului de lucrări nr. 13325/28.07.2010 încheiat pentru Refacerea Stadionului „Ilie Oană” din municipiul Ploiești.

Luna trecută, Tribunalul Prahova a admis această cerere, dispunând ca Primăria Ploiești să achite, în termen de 20 de zile de la comunicarea sentinței, suma cerută ca penalizări de întârziere.

Potrivit unui răspuns dat de Serviciul de relații publice al Primăriei Ploiești la solicitarea MEDIAFAX, refacerea stadionului „Ilie Oană” a fost finanțată integral din credite contractate de municipiul Ploiești la bănci comerciale. Conform sursei citate, întârzierile la plata a patru dintre cele cinci facturi „s-au datorat procedurilor de atribuire a banilor din creditele bancare, respectiv aprobarea finanțării acestora de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor și apoi încheierea de acte adiționale cu banca”.

În răspunsul adresat de primărie la solicitarea MEDIAFAX se arată că a cincea factură „nu s-a putut achita la termen deoarece societatea SC Alpine Bau a avut sechestru pe conturi conform adresei Societății Civile Profesionale de Executori Judecătorești Cosoreanu & Dobra”.

În vara anului 2010, asocierea formată din firmele Alpine Bau GMBh din Austria și All Plan Construction SRL a câștigat licitația pentru reconstruirea Stadionului „Ilie Oană” din Ploiești.

Inițial, lucrările au fost evaluate la 11 milioane de euro, ulterior suma alocată crescând, prin hotărâre a Consiliului Local Ploiești, la aproximativ 17 milioane de euro, bani alocați din bugetul municipalității.

Potrivit ofertei depuse la licitație de Alpine Bau și All Plan, termenul de proiectare a stadionului era de o zi, iar cel de execuție era de șase luni. În momentul deschiderii ofertelor, firma Alpine Bau s-a clasat pe locul al doilea din punctul de vedere al prețului cerut pentru refacerea stadionului, însă comisia de licitație a considerat că oferta depusă de firma clasată pe primul loc, Baupartner din Ploiești, a fost „inacceptabilă”, conform prevederilor a două legi.

Societatea comercială All Plan Construction este o firmă înregistrată în sectorul 1 București și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Unul dintre asociații All Plan Construction este Vasile Todosia, fost consilier județean în Consiliul Județean Prahova, ales pe listele PDL. La sfârșitul lunii mai 2010, consilierul județean Vasile Todosia și-a anunțat public, printr-un comunicat de presă transmis de PDL Prahova, organizație condusă de Roberta Anastase, demisia din funcția de consilier județean, motivând că preferă să își dedice întreaga energie susținerii activității firmelor pe care le conduce”. Două luni mai târziu, firma la care este acționar, Todosia, câștiga, în asociere cu Alpine Bau GMBh, licitația pentru renovarea stadionului din Ploiești.

În primă fază, pentru refacerea stadionului, întreaga construcție a fost dărâmată, cu excepția tribunei I. Ulterior, prin votul Consiliului Local, a fost dărâmată și refăcută și tribuna I.

Stadionul „Ilie Oană” din Ploiești are 15 500 de locuri acoperite, este acreditat UEFA 3 și UEFA 4.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Cum poţi da valoare fotografiilor tale, cu un print foto calitativ, rapid şi profitabil
×