Măsuri speciale de securitate și controale pentru petarde, înaintea derby-ului de pe Giulești. Avertisment pentru 55 de suporteri: ”Este infracțiune”

Măsuri speciale de securitate și controale pentru petarde, înaintea derby-ului de pe Giulești. Avertisment pentru 55 de suporteri: ”Este infracțiune”
Publicat: 29/04/2024, 12:02
Actualizat: 29/04/2024, 12:19

Echipele de fotbal Rapid București și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, pe stadionul Giulești, pentru meciul din Superligă. Jandarmeria Capitalei a anunțat că vor fi luate măsuri speciale de securitate și se vor face controale amănunțite ale mașinilor și suporterilor celor două echipe, în special pentru a nu fi introduce pe stadion materiale pirotehnice.

  • Anul trecut, jandarmii au găsit, la un control din luna octombrie, 371 de petarde, fumigene și torțe, într-o camera secretă mascată într-un perete de sub Peluza Nord a stadionului Giulești. Procurorii au deschis un dosar, în care sunt urmăriți penal liderul galeriei și mai mulți suporteri, dar și Daniel Niculae, președintele Rapidului, pentru că ar fi participat la introducerea materialelor pirotehnice pe stadion.
  • Jandarmii au anunțat de la ce oră se poate intra pe stadion la derby-ul de luni, de unde vor fi preluați supoterii echipei Universitatea Craiova, dar și cine are interdicție să intre în incinta arenei sportive și ce riscă aceștia dacă vor încerca să ajungă în tribune.

Partida de fotbal dintre echipele FC Rapid București și CS Universitatea Craiova va avea loc luni, de la ora 20:30, pe stadionul Rapid Giulești.

Jandarmeria va lua măsuri pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a suporterilor la și de la stadion, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în Capitală.

Spectatorii vor avea acces în stadion începând cu ora 18:30, doar pe baza biletelor sau invitațiilor puse la dispoziție de organizator, alături de un document de identitate în format fizic sau electronic.

Pe unde vor intra pe Giulești suporterii Universității Craiova și cum vor fi controlați

Suporterii oaspeți, atât cei care fac deplasarea organizat către București, cât și cei din Capitală care vin în mod individual, pot folosi ca loc de adunare Calea Griviței, ieșirea din Gara de Nord, de unde vor fi preluați de forțele de ordine, până la arena sportivă.

Suporterii Universității Craiova vor intra pe stadionul Giulești însoțiți și îndrumați de jandarmi, printr-o intrare special destinată din zona Podului Grant. Aceștia vor fi mai întâi controlați riguros de către jandarmi și societatea specializată de protecție și pază.

Peste 50 de suporteri au interdicție de a participa la meciuri de fotbal

Jandarmii bucureșteni precizează că 25 de suporteri de la Rapid București și 30 de la Universitatea Craiova sunt sub interdicția participării la meciurile de fotbal.

Posibila lor încercare de a intra în incinta arenei sportive constituie infracțiune, potrivit prevederilor art. 31, alin. 1 din Legea nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare”, a atras atenția Jandarmeria Capitalei.

Înaintea meciului dintre Rapid și Universitatea Craiova, vor fi controale amănunțite ale mașinilor și persoanelor care vin la acest derby, în special pentru a nu fi introduce pe stadion materiale pirotehnice și alte obiecte interzise.

Totodată, Jandarmeria Capitalei le recomandă suporterilor:

  • să vină din timp la stadion, începând cu ora deschiderii porţilor de acces, pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în arena sportivă;
  • să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
  • în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul forţelor de ordine din zonă;
  • părinţii să supravegheze cu atenţie sporită copiii;
  • pentru a evita producerea unor incidente, să evite deplasarea în grupuri mari la sau de la arena sportivă.

Conform Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, spectatorii sunt obligați să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizator și forțele de ordine, pe traseele de deplasare către/de la locurile de desfășurare a competițiilor și jocurilor sportive, în apropierea și în interiorul bazelor sportive.

De asemenea, conform aceluiași act normativ, intrarea în stadion, accesul publicului prin turnichete, paza vestiarelor şi protecţia arbitrilor, îndrumarea şi supravegherea publicului în stadion se realizează de către agenţi ai societăţii de pază şi protecţie, contractată de organizator.

”Totodată, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de agresivitate verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente, cu mențiunea că orice încălcare a prevederilor legale în vigoare va fi sancționată cu fermitate de către forțele de ordine.

Astfel, cei care comit fapte antisociale vor fi identificați pe loc sau ulterior jocului sportiv în vederea sancționării, conform cadrului legal în vigoare”, a mai transmis Jandarmeria Capitalei

Cu ce nu pot intra suporterii pe stadionul Giulești

Spectatorii nu au voie să introducă în stadion băuturi alcoolice, materiale pirotehnice interzise ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanţilor la meciul de fotbal.

”Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 31 din 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, cu modificările și completările ulterioare, este interzisă incitarea la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Jandarmii vor supraveghea comportamentul spectatorilor, atât pe traseele de afluire/defluire spre/de la complexul sportiv, cât şi în interiorul acestuia, inclusiv prin înregistrări video şi fotografii, pentru identificarea persoanelor care săvârşesc fapte antisociale.

Dosarul ”materiale pirotehnice la stadionul Giulești”

Trei dintre membrii galeriei Rapid, printre care și șeful„Legione Granata”, Liviu Ungureanu, zis „Bocciu”, sunt arestați preventiv din luna martie, în dosarul privind materialele pirotehnice de pe stadionul Giulești. Alţi 12 suporteri rapidiști sunt cercetați sub control judiciar.

Daniel Niculae, președintele Rapidului, este și el urmărit penal, fiind acuzat că a participat la introducerea materialelor pirotehnice pe stadion. Anchetatorii au extins recent cercetarea în cazul lui Daniel Niculae, după ce în luna martie au găsit în locuința sa materiale pirotehnice.

Procurorii Parchetului Tribunalului București fac cercetări în acest dosar pentru constituirea unui grup infracţional organizat, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și distrugere.

”La data de 17.04.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au extins acțiunea penală față de 2 inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept (…), respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept (2 acte materiale)”, potrivit procurorilor.

Ancheta a fost extinsă după ce, în urma unor percheziții din luna martie 2024, procurorii au găsit materiale pirotehnice, arme de foc letale şi arme albe la locuinţele unor membri ai galeriei Rapidului, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova şi Iaşi.

Suporteri interziși după meciul Rapid – FCSB

Spectacolul pirotehnic de la derby-ul Rapid – FCSB, din luna martie, s-a lăsat cu urmări pentru mai mulți membri ai celor două galerii.

„Au fost aplicate 10 sancțiuni complementare privind interzicerea accesului la competițiile sportive pe o perioadă de 6 luni sau un an. Au fost întocmite 8 acte de constatare privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare și predate polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea luării măsurilor legale, conform competențelor”, anunța Jandarmeria Capitalei.

Totodată, s-au dat 29 de amenzi, în valoare totală de 68.830 de lei, 21 de sancțiuni privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive și 8 sancțiuni pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Gruparea giuleșteană și firma de pază, sancționate după meciul Rapid – FCSB

Jandarmeria a sancționat atunci și clubul Rapid, organizatorul partidei, precum și firma de pază răspunzătoare cu ordinea pe stadionul Giulești.

„Patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 48.000 de lei, au fost aplicate organizatorului evenimentului sportiv”, preciza Jandarmeria Capitalei.


CITEȘTE ȘI:

Daniel Niculae, urmărit penal în dosarul MATERIALELOR pirotehnice! De ce e acuzat președintele Rapidului

Liderul galeriei Rapidului, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile!/Ce decizie s-a luat în cazul lui Daniel Niculae

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×