„Portul Constanța reprezintă cea mai eficientă rută de transport comercial” / Planurile lui Sorin GRINDEANU pentru Portul Constanța

Publicat: 15/05/2024, 13:43

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că au început lucrările pentru terminalul intermodal, care va beneficia inclusiv de conexiune feroviară. Ministrul a făcut anunțul la evenimentul de inaugurare a două obiective pentru Portul Constanța, terminalul RO-RO și platforma pentru mărfuri agabaritice Project cargo.

Toate cele trei proiecte sunt de asemenea finanțate și din fonduri europene. Sunt rezultatul colaborării între autoritățile române și cele din Emiratele Arabe Unite, a transmit Grindeanu.

Despre cele două noi terminale inaugurate, ministrul Grindeanu a spus că au ca bază memorandumul semnat în urmă cu doi ani de autoritățile române și cele emirateze și reprezintă unul din rezultatele concrete ale colaborării bilaterale în domeniul proiectelor strategice comune.

Noul terminal RO-RO va deservi fluxuri de mărfuri care vor veni din Turcia traversând Marea Neagră, dar și din Georgia, dar care nu se vor opri doar în România sau în țările vecine și vor ajunge atât în centrul Europei, cât și în zona Mării Baltice prin coridorul feroviar Rail-2-Sea, când acesta va deveni operațional, a declarat Grindeanu.

Iar terminalul pentru mărfuri agabaritice va fi de asemenea important, inclusiv pentru transportul echipamentelor și componentelor necesare extracției de gaz din Marea Neagră, conform ministrului Transporturilor.

Pentru prima oară în istoria modernă, Portul Constanța este situat între două fluxuri comerciale majore coridorul tradițional maritim, pornind din Asia și coridorul de mijloc, cu punct de plecare din China.

Proiectele și obiectivele ministrului Transporturilor nu se opresc aici. Grindeanu a afirmat că dorește, printre altele, și digitalizarea Portului Constanța.

Suntem interesați să continuăm parteneriatul nostru și să dezvoltăm împreună Molurile 3 și 4, să digitalizăm Portul Constanța, să modernizăm rețelele feroviare din cadrul acestuia și din jurul Portului Constanța și să realizăm zone de conectivitate multimodală pentru transportul de mărfuri.

Dezvoltarea Portului Constanța Sud este un obiectiv strategic de interes național, iar după finalizare a lucrărilor aferente Molurile 3 și 4, portul va putea opera nave de mare capacitate, inclusiv la cele aproximativ 17 dane de mare adâncime nou create anul trecut.

În 2023, Portul Constanța a atins nivelul maxim istoric de peste 92 de milioane tone tranzitate, conform ministrului Grindeanu, care a concluzionat că „ne aflăm practic în etapa în care acesta a devenit cel mai important hub de distribuție al Uniunii Europene la Marian Neagră”.

Putem spune în acest moment că Portul Constanța reprezintă cea mai eficientă rută de transport comercial către Marea Caspică și Orientul Îndepărtat, prin Middle Corridor, comparativ cu ruta oceanică folosită în mod tradițional.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Lidia Buble l-a bântuit pe Răzvan Simion și la nunta acestuia. Ce s-a întâmplat în...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Strada care a luat-o la vale în Cluj-Napoca s-a surpat și mai tare din cauza...
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor...
Cresc pensiile și salariile după alegeri. Cine sunt românii care vor beneficia de sute de...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Un ARO se vinde pe OLX. Proprietarul are o mare SURPRIZĂ. Ce „BONUS” îi dă...
Belarus şi Rusia vor efectua noi exerciţii militare cu arme nucleare
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
A murit un nume uriaș. Am pierdut o legendă. Drum lin spre stele!
Paștele Cailor. Ce nu știm despre această sărbătoare
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a...
VIDEO Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca,...
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
„Piatra Dragonului” dezvăluie un eveniment extrem de rar
×