13 persoane, între care un polițist de frontieră, reținute în cazul de contrabandă de țigări

13 persoane, între care un polițist de frontieră, reținute în cazul de contrabandă de țigări
Publicat: 20/11/2013, 11:19
Actualizat: 01/02/2019, 15:29

Treisprezece persoane, între care un polițist de frontieră, au fost reținute, iar alte șapte persoane au interdicția de a părăsi țara, în dosarul vizând cele două grupări de traficanți de țigări destructurate de DIICOT Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 30 de mandate de aducere au fost puse în aplicare, marți, în urma celor 43 de percheziții care au avut loc în șase județe și în Capitală pentru destructurarea a două grupări de traficanți de țigări care au vizat și Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți, în condițiile în care una dintre grupări ar fi beneficiat de sprijinul unui ofițer al Poliției de Frontieră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Suceava, în acest caz au fost reținute, pentru 24 de ore, 13 persoane implicate în traficul cu țigări, între acestea fiind și ofițerul de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu-Marmației, șef de tură la Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți.

De asemenea, alte șapte persoane au interdicția de a părăsi țara.

În perioada în care au fost monitorizați de către anchetatori, membrii grupărilor au traficat 509.200 de pachete cu țigări în valoare totală de 5.092.000 lei, din care au fost confiscate 88.791 de pachete, cu o valoare de piață de aproximativ 888.000 de lei.

Cele două grupări de crimă organizată transfrontalieră specializate în trafic cu țigări de contrabandă au acționat în Capitală și în județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Satu Mare, Sibiu și Arad.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, una dintre grupările infracționale organizate formată din cetățeni români și ucraineni a avut ca principal scop introducerea pe teritoriul României, din Ucraina, în zona de frontieră verde adiacentă localităților sucevene Vicovul de Sus și Ulma, a unor importante cantități de țigări care ulterior au fost vândute atât în județul Suceava, cât în alte județe.

În urma cercetărilor s-a stabilit că gruparea era foarte bine organizată și structurată pe segmente, fiecare dintre membrii rețelei având un rol bine determinat, astfel că furnizarea de țigări era asigurată de segmentele ucrainene, iar preluarea, livrarea și valorificarea țigărilor erau asigurate de către segmentul român.

„Pentru a-și proteja activitatea infracțională, liderul acestei grupări a beneficiat de sprijinul și protecția unui alt învinuit, ofițer de poliție de frontieră, cu acordul și protecția căruia au fost introduse cantități importante de țigarete (între 60 și 400 de baxuri la un singur act material)”, susțin procurorii DIICOT.

Aceștia mai precizează că pentru preluarea, transportul și valorificarea țigărilor au fost utilizate metode extrem de variate, cum ar fi folosirea de aparate de zbor ultra ușoare pentru livrarea și preluarea țigărilor, „cărăuși” care cunoșteau foarte bine zona de frontieră pe unde urmau să fie introduse țigările, autoturisme de teren pentru preluarea și transportul țigărilor din zona verde, autoturisme special modificate pentru acest gen de infracțiuni, precum și autoutilitare în care țigările erau transportate prin metoda „capac”.

Cealaltă grupare a avut ca principal scop procurarea și colectarea de țigări de proveniență extra comunitară și revânzearea acestora pe piața neagră din România, cu preponderență în județele Harghita și Sibiu.

Anchetatorii au mai stabilit că liderul acestei grupări prelua din județul Suceava, de la un alt învinuit, prin intermediul unei firmei de curierat rapid, cantități importante de țigări care ulterior erau valorificate de alți membri ai grupării.

Pentru a-și proteja activitatea infracțională, membrii acestei grupări utilizau pentru transportul țigărilor autoturisme închiriate de la o firmă din Sighișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei