A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare

A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare
Publicat: 04/01/2018, 11:49
Actualizat: 25/03/2019, 21:11

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoși în piață, nu numai tu, ci și asistenta. Mulți deja și-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puțin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne amenințe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici și aș fi vrut să văd un pic de responsabilitate și din partea decidenților și să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri și degeaba. Aș fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF).

Medicii de familie au început protestele de miercuri, fiind nemulțumiți de birocrația din sistemul de sănătate, manifestându-se prin neacordarea de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a explicat Bodog.

Conform centralizării efectuate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga țară au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Având în vedere situația creată la semnarea actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, CNAS solicită medicilor de familie maximă responsabilitate față de pacienții pe care-i au în îngrijire”, precizează reprezentanții instituției.

CNAS precizează că în relația cu medicii de familie asigurații beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, de Contractul-cadru pe anul 2017 și de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului și până la vindecare.

„De asemenea, asigurații au, printre altele, următoarele drepturi: să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condițiile legii; să fie înscriși pe lista unui medic de familie pe care îl solicită; să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se asigură; să își schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepția situațiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, potrivit comunicatului remis de CNAS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia