A fost dezvelit monumentul „Aripi”. Galerie FOTO cu opera de 3 milioane de euro

Redactor:
Claudiu Surmei
A fost dezvelit monumentul "Aripi". Galerie FOTO cu opera de 3 milioane de euro

„În fața dumneavoastră se află un monument imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute nouă. Din el se înalță spre cer trei aripi, reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului sufletele noastre, ale foștilor deținuților politici deportați, azvârliți mișelește în miez de noapte în gropi comune, fără slujbă religioasă, fără lumânare, fără cruce,” a declarat Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți din România, prezent fiind la eveniment.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

La festivitate au participat mai mulți oficiali români și străini dar și foști deținuți politici. Evenimentul a început cu intonarea imnului național de către fanfara Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, urmată de un moment de reculegere, ulterior fiind dezvelit monumentul realizat în memoria luptătorilor de rezistență anticomunistă 1945 – 1989. De asemenea, a fost susținut și un moment religios de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai cultelor religioase ale căror credincioși au murit sau și-au pierdut viața în închisorile, lagărele sau spațiile de deportare comuniste.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Monumentul „Aripi” a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei și este un proiect înființat în 1997 de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și sprijinit de președintele Emil Constantinescu. Proiectul a fost demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern și a fost susținut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, apoi preluat de Primăria Municipiului București și finalizat în acest an.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„Aripi” a costat circa 3 milioane de euro, cântărește peste 100 de tone și are o înălțime de peste 20 de metri, fiind reprezentat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi care se întind către cer, realizate din oțel inoxidabil. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud, și-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Aartistul Mihai Buculei spunea într-un interviu acordat MEDIAFAX că monumentul „Aripi” va fi un însemn național. „Și nu numai național. Chinul ăsta al oamenilor de către comuniști s-a răspândit în multe țări”, spunea sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generații, a părinților și bunicilor noștri care au fost chinuiți de regimul comunist.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În afară de „Aripi”, Mihai Buculei, în vârstă de 75 de ani, este și autorul altor lucrări importante din București, între care monumentul lui Corneliu Coposu, statuia lui Simon Bolivar și statuia lui Șerban Cantacuzino de pe Dealul Patriarhiei. Totodată, Mihai Buculei este cel care va realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, după ce a câștigat un concurs național organizat în acest sens.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide