A murit actrița Liliana Tomescu

Publicat: 22 10. 2021, 09:06

Actriţa Liliana Tomescu s-a stins din viață, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Stockholm. Actrița avea 92 de ani și era stabilită în Suedia.

Liliana Tomescu s-a născut la data de 12 august 1929. A absolvit Institutul de Artă Dramatică şi s-a stabilit în Suedia împreună cu soţul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980.

În 1981, actrița a absolvit cursurile intensive de limbă suedeză de la Universitatea din Göteborg, obținând o diplomă care i-a oferit prilejul să lucreze la toate nivelele de limbă.

Pentru o perioadă de 30 de ani, ea a fost actriță în cadrul Teatrului Notarra din Bucureşti. A avut o carieră impresionată în teatru şi film. A jucat cu mari actori, precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu. Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori.

A stabilit un record

Aceasta a primit titlul de „Artistă Emerită“, stabilind, în România, un record fiind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată.

De asemenea, a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Stockholm, fiind ca o recunoaștere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

În 2006 s-a întors în țară, moment în care a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER, cel mai important for teatral din România, transmite ICR.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de Editura Integral. „Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia”, mărturisea actriţa, în carte.