Afacerea „viza de flotant”. Cum ajung părinții să plătească sute de lei ca să-și dea copiii la școli bune

Afacerea „viza de flotant. Cum ajung părinții să plătească sute de lei ca să-și dea copiii la școli bune
Publicat: 25/02/2017, 09:59
Actualizat: 26/03/2019, 02:54

Reporterul MEDIAFAX s-a dat drept un părinte care caută pe cineva ca să-l ia în spațiu, pentru a obține mai ușor o viză de flotant pentru înscrierea copilului la școala dorită.

„Vă luăm în spațiu la adresa noastră. Vedeți în anunț prețul, trei milioane (300 lei -n.r.), iar buletinul iese în șapte zile și e valabil 10 ani. Plătiți suma asta și atât are valabilitate, 10 ani. Viza de flotant ține un an, buletinul, 10″, explică un domn din sectorul 3 al Capitalei.

E doar unul dintre anunțurile care au au umplut Internetul, având în vedere că luni, 27 februarie, încep înscrierile la clasa pregătitoare. Pentru câteva sute de lei, problema vizei de flotant pare a fi rezolvată. Un alt domn, tot din sectorul 3, cere chiar mai puțin. Vine și cu o altă variantă.

„Viza de flotant nu prea se mai face, dar se face o carte provizorie care înlocuiește perfect viza, s-a mai făcut așa. Dar o foaie d-asta pe un an de zile sau șase luni. Doamnă, eu zic 2,5 milioane ( 250 lei -n.r.) pentru noi și 50 de lei taxele la financiar, să vă luăm în spațiu la financiar. Deci, 300 de lei cu totul.”

Un domn din sectorul 1 mărturisește că, înainte de a-l suna, a discutat cu o altă doamnă care avea nevoie de viză de flotant pentru a-și duce fetița la o grădiniță din zona respectivă. Pare să aibă experință pentru că știe exact cum se procedează.

„Patru milioane costă viza pe un an de zile, actele se fac la Piața Amzei. Când vreți, veniți cu buletinul dumneavoastră și eu vin cu actele celelalte. Se face o cerere pe loc și într-o săptămână, vă dă viza sau s-ar putea să v-o dea pe loc. Altceva nu mai costă niciun ban, sunt actele scoase toate”, explică el.

Întrebat cam câte persoane a luat în spațiu, bărbatul spune că asta nu are importanță pentru că nu este o mutare fizică în apartamentului lui.

Ministerul Educației transmite că știe de existența acestei probleme și că încearcă să găsească un cadrul legal pentru stoparea fenomenului.

„Am avut o discuție cu doamna ministru de Interne legat de această problemă care devine tot mai serioasă. Dacă se constată că se cer bunuri materiale în schimbul luării în spațiu, trebuie sesizată imediat Poliția, de recomandat să sune la 112. Nu există reglementări în România privind numărul de persoane care pot să aibă flotant într-o încăpere. De aceea avem acele situații anormale pe care și dumneavoastră le-ați sesizat, în care pe locuința unui cetățean se emit 60/70 vize de flotant. Metodologia privind înscrierea a preluat toate observațiile din teritoriu, de la toate inspectoratele școlare”, a declarat pentru MEDIAFAX, Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației.

Pe de altă parte, asociațiile de părinți susțin că dacă școlile ar fi toate la același nivel, nu ar mai exista părinți care să dorească să-și dea copilul la altă școală decât cea din circumscripția căreia aparține.

„Problema este că nu știu cât este de corect să îngrădim dreptul părintelui de a alege o calitate superioară. Deci, problema este în cealaltă parte, cum să facem să aducem toate școlile la același nivel. Cred eu că soluția care poate fi luată este să nu se mai dea viză de flotant la un apartament decât în funcție de suprafață și de numărul de persoane. Pentru că nu cred că se poate ca într-un apartament de două camere, de 50 mp, să stea zece persoane. Pe de altă parte, mă gândesc și la părinții care doresc ca elevii să învețe în cele mai bune condiții. Sunt lucruri care sunt foarte greu de combătut și trebuie să ne gândim și la drepturile părinților pentru că sunt niște reglementări internaționale. Suntem prinși între ciocan și nicovală”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Problema pare cu atât mai greu de rezolvat cu cât reglementările în domeniu lipsesc.

Anul trecut, unele unități școlare aveau câte opt clase de pregătitoare a câte 30-35 de elevi. Multe școli ajung astfel să fie supraaglomerate din cauza numărului insuficient de săli.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...