Al doilea caz de infectare cu virusul Zika, confirmat în România

Al doilea caz de infectare cu virusul Zika, confirmat în România
Publicat: 20/07/2016, 10:38
Actualizat: 20/07/2016, 15:09

Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupții pe piele și mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore. Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București. Date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis în această dimineață o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti țânțari.

Ministerul Sănătății apreciază, într-un comunicat, că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Prezența virusului Zika a fost confirmată pentru prima dată în România pe 12 iulie, în cazul unei femei care a călătorit în Martinica. Ministerul Sănătății susținea însă, că riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul României este minim. În luna februarie a acestui an virusul Zika a fost declarat o urgență privind sănătatea publică la nivel global.

Ce este ZIKA

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuță din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin mușcătură de țânțarii Aedes Aegypti, cunoscuți și drept țânțari-tigru, originari din zonele tropicale și sub-tropicale.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecție trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră și dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupții cutanate sau dureri ale mușchilor și articulațiilor. Aceste simtome durează între două și șapte zile.

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicațiile acestei infecții, în special cele care vizează femeile însărcinate. Virusul Zika este asociat unor afecțiuni neurologice și malformații ale fetușilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecției. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

În aceeași zonă au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetușii și nou-născuții mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika și au contactat virusul. Numărul de microcefalii la nou-născuți semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebelușii născuți cu astfel de malformații au murit în ultimul an. Totuși, doar în 6 cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.

„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populația este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legatura între o infecție în timpul sarcinii și copiii născuti cu un craniu mic”, a declarat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan pentru BBC.com. Ea a adăugat că „legătura cauză-efect între infecția cu Zika în timpul sarcinii și microcefalie nu a fost încă stabilită”, dar că „dovezile circumstanțiale sunt foarte îngrijoratoare”.

Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar și Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

O infecție pentru care nu există tratament

În prezent nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului. Bolnavilor li se recomandă să se hidrateze și să se odihnească. Medicația se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor și febrei.

„Nu avem medicamente și nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru că exact așa s-a întâmplat și în cazul Ebola. Este importantă crearea unui vaccin cât mai repede posibil”, a declarat pentru Reuters, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford.

Potrivit Reuters, Institutul Butantan din Sao Paulo a început deja să facă cercetări referitoare la acest virus și intenționează să creeze un vaccin împotriva Zika într-un timp record. Directorul Institutului a avertizat, însă, că acest demers poate dura de la 3 până la 5 ani.

De asemenea, reprezentanții a două companii farmaceutice din Marea Britanie și Franța au declarat că vor încerca să-și folosească tehnologiile pentru a dezvolta un vaccin care să lupte împotriva acestei maladii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto