ALEGERI SUA 2020. Bătălia pentru Senat: Republicanii, la un pas de a câștiga majoritatea în camera superioară/ Dezamăgiri în tabăra democraților

ALEGERI SUA 2020. Bătălia pentru Senat: Republicanii, la un pas de a câștiga majoritatea în camera superioară/ Dezamăgiri în tabăra democraților
Rezultate parțiale alegeri SUA 2020/ 4 noiembrie ora 22.00 (ora României) Sursa FOTO: captură video
Publicat: 04/11/2020, 22:31

Senatoarea republicană Susan Collins a fost realeasă în Maine după „cea mai grea cursă electorală din cariera sa”, scrie Associated Press, iar rivala sa democrată a felicitat-o miercuri pentru victoria care anulează practic oportunitatea democraților de a recâștiga o majoritate în camera superioară, potrivit AFP.

„Tocmai am vorbit cu senatoarea Collins, am felicitat-o ​​pentru victoria ei la aceste alegeri”, a declarat candidata democrată Sara Gideon într-o conferință de presă. „Vreau să îi mulțumesc public Sarei pentru apelul ei”, a spus Susan Collins.

Victoria senatoarei Susan Collins confirmă șansele republicanilor de a păstra controlul asupra camerei superioare

Cu această victorie, care părea compromisă în sondaje, Susan Collins confirmă șansele republicanilor de a păstra controlul asupra camerei superioare, o miză majoră la alegerile din 3 noiembrie.

Controlul Senatului este crucial – partidul care deține majoritatea decide ce legi ajung la vot și confirmă nominalizările judiciare ale președintelui

Sperând să câștige controlul Senatului, democrații au avut o seară electorală dezamăgitoare, în timp ce republicanii au „atacat” cu o serie de provocări și au luptat pentru a-și păstra fragila majoritate. Numărătoarea voturilor nu s-a finalizat în toate statele, câteva rezultate rămânând nedecise până miercuri.

A fost un rezultat „deranjant” pentru democrații care au conceput o hartă politică extinsă, încercând să blocheze avântul electoral al președintelui Donald Trump și să pună capăt controlului partidului său asupra Senatului, scrie AFP.

Votul alegătorilor va forța o regândire a strategiei, mesajelor și abordării Partidului Democrat din epoca Trump

Rezultatul extrem de strâns va declanșa un fenomen interesant în politica americană, în contextul în care democrații au avut rezultate foarte bune în sondaje și se așteptau la o victorie confortabilă. În timp ce democrații au obținut locurile „obligatorii” în Colorado și Arizona, aceștia au suferit o înfrângere în Alabama, iar republicanii s-au menținut într-o cursă după alta – în Carolina de Sud, Iowa, Texas, Kansas și Montana, limitând dramatic locurile în care sperau democrații să aibă un avns considerabil.

În mod excepțional, Georgia, un stat profund conservator, a organizat două alegeri senatoriale pe 3 noiembrie. În prima, senatorul republican David Perdue era în fața democratului Jon Ossoff după numărarea a 90% din voturi dar victoria nu i s-a atribuit încă. În cea de-a doua, o alegere specială, democratul Raphael Warnock s-a calificat pentru un tur secund împotriva senatorului republican Kelly Loeffler.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase