Alegerile de duminică, văzute de agenția France Presse și Associated Press: „La 25 de ani de la căderea lui Ceaușescu, acest scrutin este considerat crucial în istoria postcomunistă a României”

Alegerile de duminică, văzute de agenția France Presse și Associated Press: La 25 de ani de la căderea lui Ceaușescu, acest scrutin este considerat crucial în istoria postcomunistă a României
Publicat: 13/11/2014, 17:31

„Victor Ponta contra Klaus Iohannis: România asistă la un duel fără precedent înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, între un prim-ministru favorit, cu o morală considerată flexibilă, și un reprezentant al minorității germane care pledează pentru «lucrul bine făcut»”, comentează AFP.

„Premierul român Victor Ponta, criticat pentru dublul limbaj privind valorile democratice, pare să aibă o poziție bună pentru câștigarea scrutinului prezidențial programat duminică în această țară fostă comunistă care continuă să fie afectată de corupție. Social-democratul în vârstă de 42 de ani, susținut de un electorat preponderent rural, este creditat cu 54% din intențiile de vot în al doilea tur de scrutin, conform celor mai recente sondaje (…). Chiar dacă avansul în fața contracandidatului membru al minorității germane, Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, poate părea larg, jocurile nu sunt încă făcute, consideră mulți analiști”, notează Agenția France-Presse.

„La 25 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu, acest scrutin prezidențial, al șaptelea, este considerat crucial în istoria postcomunistă a României, în momentul în care democrația a suferit un regres în anumite țări din Europa Centrală, în frunte cu Ungaria, și pe fondul tensiunilor între Bruxelles și Moscova din cauza crizei ucrainene”, comentează AFP.

„Criticii lui Victor Ponta îi reproșează dublul limbaj privind valorile democratice, pe care el afirmă că le susține, dar asupra cărora a ridicat de mai multe ori semne de întrebare, cum s-a întâmplat în anul 2012, când a încercat să îl demită pe președintele conservator Traian Băsescu. Sau în decembrie 2013, când a încercat, tot în van, să îngrădească independența justiției”, amintește AFP, notând că și Klaus Iohannis este un candidat „complet atipic pe scena politică din România”.

„Bătăiosul Victor Ponta a devenit în mai 2012 cel mai tânăr prim-ministru din Europa. Pilot amator de raliu, Ponta s-a căsătorit cu fiica unui politician influent din puternicul Partid Social-Democrat, iar de atunci cariera sa nu a întâmpinat obstacole. Este acuzat de plagiat în elaborarea tezei de doctorat, iar președintele Traian Băsescu a afirmat că Ponta a fost agent sub acoperire, o acuzație pe care a respins-o. De la începerea mandatului lui Ponta, România are creștere economică și stabilitate politică. Ponta afirmă că România va rămâne un aliat al Statelor Unite și respinge afirmațiile că se va apropia de Vladimir Putin. Criticii susțin că, dacă va deveni președinte, Ponta i-ar putea grația pe aliații politici condamnați pentru corupție și că Partidul Social-Democrat va obține mult mai multă putere”, comentează Associated Press.

Referindu-se la Klaus Iohannis, AP notează că politicianul de etnie germană are „o atitudine civilizată”, refuzând să recurgă la „atacuri personale, chiar dacă acest lucru nu i-a adus neapărat simpatizanți. (…) Iohannis promite combaterea corupției, garantarea independenței justiției și o Românie normală”, adaugă AP.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?