Ambasadorul Italiei: România a îndeplinit toate cerințele Schengen, ar fi trebuit să fie deja membră

Ambasadorul Italiei: România a îndeplinit toate cerințele Schengen, ar fi trebuit să fie deja membră
Publicat: 14/10/2013, 12:22
Actualizat: 26/11/2013, 00:48

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, consideră că România a îndeplinit cu succes toate cerințele sistemului Schengen și că ar fi trebuit să fie deja membră, precizând că de la 1 iulie 2014 Italia va prelua președinția UE și „va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat”.

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, a participat, luni, la o întâlnire cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, desfășurată la sediul municipalității, iar la final Brasioli a fost întrebat care este poziția Italiei referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Poziția noastră este foarte clară: credem că România a îndeplinit cu succes toate cerințele sistemului Schengen, credem că România ar fi trebuit să fie deja membră a Schengen, de ceva vreme. Sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Italia va prelua președinția UE de la 1 iulie 2014 și vom face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat. În Italia avem o mare comunitate de români, estimată la peste un milion de persoane, care s-au integrat cu succes și sunt parte a societății noastre. Nu vedem nicio problemă pentru o aderare completă în Schengen a României”, a spus Brasioli.

La rândul său, Emil Boc i-a mulțumit ambasadorului italian și Italiei pentru sprijinul constant dat României în procesul de integrare europeană și de aderare la Schengen.

„Italia este un partener absolut corect, care a apreciat eforturile României. În calitate de prim-ministru am fost în Italia, primul ministru italian a fost în România și am reușit să dezamorsăm din punct de vedere mediatic o problemă care depășea limitele normalului și am impus o colaborare instituțională care s-a dovedit a fi bună și eficientă”, a afirmat Boc.

Diplomatul italian va participa, luni, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), la decernarea premiului „Marian Papahagi”, ceremonia fiind organizată împreună cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” din București, Centrul Cultural Italian din Cluj și Consulatul Onorific al Italiei la Cluj. Premiul „Marian Papahagi” a fost instituit în anul 2008 în memoria criticului literar Marian Papahagi (1948-1999), fost prorector al UBB, secretar de stat în Ministerul Educației, respectiv director al „Accademia di Romania” din Roma.

Aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, însă în condițiile în care mai multe țări, între care Olanda, așteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este puțin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a anunțat, marți, că raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”.

După anunțul oficialului european, Ambasada Olandei la București a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aștepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.

„Guvernul olandez va aștepta raportul MCV pentru a-și stabili poziția, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce privește aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la București.

Tot marți, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, înainte de Consiliul JAI, că așteaptă o poziție a vicepreședintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasă pe europenii, inclusiv români, care vin în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale. Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt că în anumite cazuri libertatea de circulație în interiorul Uniunii Europene ar trebui „restrânsă”. În replică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, duminică, că România îndeplinește toate condițiile tehnice și juridice pentru a adera la spațiul Schengen și că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă, în contextul declarațiilor făcute de ministrul german de Interne.

De asemenea, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Națională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condițiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?