Ana Birchall a preluat atribuțiile de ministru interimar al Justiției. Toader: Am predat dosarul cu probleme. E cineva care e iubit de toată lumea?

Redactor:
Andreea Smerea
Ana Birchall a preluat, joi dimineață, atribuțiile de ministru interimar al Justiției, într-o ceremonie care a avut loc la sediul ministerului condus până acum de Tudorel Toader. Fostul ministru a precizat că avea de ieri pe masă "dosarul cu problemele de la minister și domnia sa le-a preluat".

„Doamna vicepremier a venit la minister, am avut o discuție prin care am îndeplinit procedura de predare-primire a atribuțiilor ce revin la Ministerul Justiției (…) Aveam pe birou pregătite de ieri, pe de o parte, dosarul de acum doi ani , de predare, pe de altă parte, dosarul de astăzi cu problemele de la minister și domnia sa le-a preluat. A fost o discuție foarte agreabilă, am servit o cafea, noi ne cunoaștem foarte bine, exprim convingerea faptului că va continua ceea ce am dus până în prezent la minister. Dacă interimatul îi va permite, va veni și cu elemente de noutate”, a declarat Tudorel Toader.

Fostul ministru a precizat că a fost onorat să dețină această funcție.

„E cineva care e iubit de toată lumea? Nu cred. Dacă e să îmi reproșez ceva, ca un bilanț așa, nu cred că veți avea răgazul să vedeți forma actualizată a raportului de activitate, doi ani și două luni, la MJ. Dacă e să îmi reproșez ceva, sigur că oriunde și oricând se pot face lucruri mai bine făcute”, a completat Toader.

Preluarea atribuțiilor vine după ce președintele Klaus Iohannis a luat act, miercuri, de demisiile celor trei miniștri Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero și a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici și Radu Oprea sunt desemnați miniștri interimari la Justiție, Fonduri Europene și pentru Românii de Pretutindeni.

„Ministerul Justiției este un portofoliu extrem de important și vă asigur că voi gestiona agenda instituției cu echilibru și profesionalism pe perioada exercitării interimatului alături de colegii și colegele mele din Ministerul Justiției. Un obiectiv important este asigurarea bunei funcționări a activității curente a Ministerului. După cum știți Ministerul Justiției este pe circuitul de avizare a inițiativelor celorlalte ministere sau instituții, iar din acest punct de vedere un obiectiv principal este asigurarea unei bune coordonări, astfel încât activitatea celorlalte ministere, agenda ședințelor de guvern să nu fie afectate. Ne vom face treaba pe această perioadă cu aceeași bună credință și cu același profesionalism”, a declarat ministrul interimar al Justiției.

Ana Birchall a reamintit că a asigurat interimatul la Ministerul Justiției și în februarie 2017, înainte ca portofoliul să fie preluat de Tudorel Toader.

Inițial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni și Justiției, însă șeful statului a anunțat că nu va accepte aceste propuneri.

Liderii PSD au decis, în ședința Comitetului Executiv Național al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, reproșându-i acestuia faptul că Ministeul Justiției a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar și faptul că nu a înaintat ordonanțe de uregnță pentru transpunerea în Codul Penal și Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale.

 

Inchide