Analiza MAI privind alegerile europarlamentare: Votul, îngreunat de organizarea simultană a celor două scrutine

Analiza MAI privind alegerile europarlamentare: Votul, îngreunat de organizarea simultană a celor două scrutine
Publicat: 10/06/2019, 20:23

Potrivit analizei privind organizarea, de către Ministerul de Interne, a alegerilor pentru europarlamentare și referendum din 26 mai în țară, Autoritatea Electorală Permanentă a organizat 18.730 de secții de votare, cu peste 100 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2016.

„Apreciem că, procedura de vot a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale și de funcționarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicați necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secțiile de votare și multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu”, se arată în analiza semnată de ministrul de Interne, Carmen Dan.

„În săptămâna premergătoare desfășurării celor două procese electorale, respectiv în data de 23 mai 2019, a fost organizată o nouă ședință a Comisiei Tehnice Centrale. Cu această ocazie a fost trecut în revistă stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin fiecărei instituții și au fost puse la punct ultimele detalii organizatorice. În cadrul ședinței a fost făcut un apel ferm la toți participanții la aceste procese electorale – cei implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, competitorii electorali și alegători – să dea dovadă de corectitudine și de bună credință”, mai spune analiza.

În sursa citată se mai arată că la ședința de dinaintea alegerilor a fost subliniat faptul că efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare.

„În preziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la anumite situații care ar putea apărea pe parcursul desfășurării votului și care impun un mod unitar de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării. Este vorba de părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina sau neintroducerea de către alegatori în urnele de vot a buletinelor de vot primite. Acest tip de acțiuni care constituie încălcări ale legii ar fi putut afecta cheile de control utilizate pentru înregistrarea proceselor verbale privind rezultatele votării, sens în care Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze și să stabilească o procedură unitară de urmat. Prin răspunsul comunicat Ministerului Afacerilor Interne, Biroul Electoral Central nu a apreciat necesară adoptarea unei circulare în sensul aspectelor sesizate”, mai arată sursa citată.

În ziua votului, a fost sesizată o anumită particularitate în legătură cu semnalările primite la Ministerul Afacerilor Interne din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

„Astfel, în primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la instituția noastră, întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora. Tipul acesta de situații s-au multiplicat pe parcursul zilei de votare, ajungându-se ca la finalul votului să fie înregistrate 9.282 de semnalări privind posibile cazuri de vot multiplu, iar din cele peste 2.600 de cazuri verificate, au fost infirmate deja peste 1.600. Toate sesizările primite au fost date Poliției și sunt încă în proces de verificare”, se mai punctează în sursa citată.

În aceste condiții, spune Carmen Dan în raport, MAI a transmis către Serviciului de Telecomunicații Speciale o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

În ceea ce privește siguranța votului asigurată de către polițiști la alegerile din 26 mai au fost înregistrate 406 incidente electorale, cu 14,16% mai puține față de ziua alegerilor parlamentare din anul 2016.

„Dintre acestea, 86 au vizat infracțiuni, cu 17,3% mai puține, pentru care sunt cercetate 37 persoane. Totodată, au fost aplicate 46 sancțiuni contravenționale, din care 15 amenzi cu o valoare de 7.600 lei, față de 64 sancțiuni contravenționale, din care 29 amenzi cu o valoare de 26.100 lei”, arată sursa citată.

La capitolul concluzii, Carmen Dan arată că Ministerul de Interne a desfășurat, potrivit competențelor legale, activități pentru asigurarea derulării procesului electoral în condiții normale.

„Structurile M.A.I. au asigurat, prin modul de dispunere și intervenție, derularea întregului proces electoral într-un climat de siguranță ridicat, fără înregistrarea de disfuncționalități sau sincope majore, în condițiile unei participări ridicate a persoanelor cu drept de vot, de aproximativ 50% la alegerile europarlamentare, respectiv de peste 41% la referendum. În acest fel, a fost garantată îndeplinirea obiectivului asumat de Guvernul României privind desfășurarea în condiții de transparență și corectitudine”, mai arată sursa citată.

Pe parcursul derulării votului, a funcționat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului multiplu, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a înregistrat în ziua scrutinului 9.282 semnalări privind posibile incidente electorale specifice. Toate aceste semnalări au fost și sunt în continuare verificate de către Poliție.

Din verificarea a peste 2.600 de cazuri semnalate, până în prezent au fost infirmate peste 1.600 de cazuri.În urma verificărilor efectuate de structurile specializate ale M.A.I. în ziua votului a rezultat că în 31 de situații sunt suspiciuni cu privire la comiterea unor fapte de natură penală în ce privește frauda la vot, din care: fapta de a vota fără drept – 18 evenimente; fapta de a vota de două sau mai multe ori – 13 evenimente, mai punctează ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația