Angajați ai unui centru pentru copii cu handicap acuzați că bat copiii au revenit la muncă / Director DGASPC: „Nu am avut ce face”

Angajați ai unui centru pentru copii cu handicap acuzați că bat copiii au revenit la muncă / Director DGASPC: „Nu am avut ce face
Publicat: 01/09/2019, 12:23

Directorului DGASPC Prahova, Viorel Călin, a declarat, pentru Mediafax, că anchetatorii nu au interzis angajaților Complexului de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploiești să revină la muncă.

Asta după ce în octombrie anul trecut, 11 persoane, respectiv instructori de educație, îngrijitor de copii, asistent medical și infirmiere, au fost reținuți pentru purtare abuzivă și rele tratamente aplicate minorului.

„Unii și-au dat demisia, alții s-au pensionat, alții sunt la alte centre. Cinci însă s-au întors. Cei care s-au întors lucrează la bucatărie sau în alte locuri, nu direct cu copiii. Nu am avut ce face, nu au interdicție, nimic. Au avut șase luni de control judiciar și atunci am putut să le suspendăm activitatea, că nici atunci nu au avut interdicție”, a declarat Călin.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă s-au făcut mai multe angajări, dar oamenii nu au făcut față și au plecat.

La finele lunii octombrie anul trecut, 11 angajați ai Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploiești au fost reținuți pentru purtare abuzivă și rele tratamente aplicate minorului.

Directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin, se declara, la vremea respectivă, șocat de cele întâmplate. Potrivit acestuia, angajații reținuți – instructori de educație, îngrijitor de copii, asistent medical, infirmiere – lucrau cu copii cu dizabilități severe.

„Au fost suspiciuni și Poliția, cu metodele specifice, a făcut aceste verificări, și normal că trebuia să-i verifice pe cei care lucrează direct cu copiii fiindcă, teoretic, ei ar fi putut săvârși aceste abuzuri fizice. Nu știu să vă spun foarte multe, dar vorbim la modul general de abuz fizic, verbal și de altă natură. Bătăi, țipete, probabil că da și în adresă se mai spune de împiedicarea unei dezvoltări normale ale copiilor, adică probabil că metodele de lucru cu copiii nu erau cele care trebuia să fie”, declara Călin.

Potrivit acestuia, mai mulți copii sunt imobilizați la pat și au afecțiuni fizice foarte grave, marea majoritatea fiind încadrată în gradul grav de handicap. Copiii provin din familii care ori sunt dezorganizate ori nu nu pot asigura îngrijirea la domiciliu.

În vara anului trecut, conducerea DGASPC Prahova a făcut o anchetă după ce a fost sesizată privind eventuale bătăi ale angajaților din centru de plasament din Ploiești aplicate copiilor internați. Sesizarea a fost făcută de un bărbat care era în proces de divorț cu soția, femeia fiind angajată a centrului de plasament din Ploiești. În telefon ei, soțul a găsit o conversație purtată cu o altă angajată în care femeia era învățată să bată copiii, ca să se facă ascultată.

„Trebuie să mai lucrez la îmblânzitul bestiilor”, ar fi spus soția bărbatului, angajată a centrului.

„Dă-le să zacă. Să te știe de frică. Acum, la început. S… îi bate rău. Ai văzut cum ascultă de ea? Dă-le la baie, pe furiș… Unde îi prindeam, îi dădeam. Pe scări, când coboram la masa, oriunde. Fă-te ascultată. Uită-te în jur și dă. Acum, la început… Ai să te obișnuiești și o să ți se pară floare la ureche. Mai discutăm peste vreo 4,5 luni… Te uiți, dai cât poți de tare și îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îți crăp capul. Nu stai să îl previi pe copil și apoi dai”, i s-ar fi răspuns de către o altă angajată.

Din conversația purtată între cele două, reieșea că cele două femei ar fi plecat acasă și cu produse alimentare destinate copiilor.

Psihologii DGASPC Prahova atrăgeau atenția că acești copii cu dizabilități au nevoie de îngrijiri speciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?